Juha Seppälä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Juha Seppälä
Henkilötiedot
Syntynyt9. tammikuuta 1956 (ikä 67)
Karvia
Kirjailija
Palkinnot

Kalevi Jäntin palkinto
Kirjallisuuden valtionpalkinto
Runeberg-palkinto

Aiheesta muualla
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Juha Seppälä (s. 9. tammikuuta 1956 Karvia) on Porissa asuva suomalainen kirjailija.[1]

Seppälä on kirjoittanut romaaneja, novelleja ja kuunnelmia. Hänen teoksensa sisältävät useimmiten arjen ja niin sanotun tavallisen ihmisen kuvausta. Mukana voi olla ajankohtaisia yhteiskuntakriittisiä elementtejä tai esimerkiksi yksilön kokemuksia sodassa. Etenkin romaanit ovat usein rakenteellisesti kokeilevia. Seppälän kieli on modernismin perinteitä seuraten hyvin taloudellista; hän pyrkii välttämään kuvailevuutta ja metaforia. Seppälän teksteissä on lähes säännönmukaisesti synkähkö pohjavire. Osassa tuotantoa tyylilajina on musta huumori tai satiiri.

Seppälän teoksista Hyppynaru (1990), Super Market (1991), Paholaisen haarukka (2008) ja Mr. Smith. (2012) olivat Finlandia-palkintoehdokkaina. Seppälä on palkittu muun muassa Kalevi Jäntin palkinnolla 1988, kirjallisuuden valtionpalkinnolla 2000 ja Runeberg-palkinnolla 2001.

Seppälä kirjoitti vuoden 2007 loppuun saakka blogia Satakunnan Kansa -lehden verkkosivuilla. Hän on myös pitänyt kolumnia Aamulehdessä. Seppälä toimi kustannustoimittajana vuonna 2008 julkaistussa Janne Toivosen ja Heikki Westergårdin Pori-kirjassa.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Juntunen, Tuomas: Virsta väärää, vaaksa vaaraa: Intertekstuaalinen moniäänisyys Juha Seppälän proosassa. Väitöskirja. Helsinki: Helsingin yliopisto, 2012. ISBN 978-952-10-8387-7. Teoksen verkkoversio.
  • Ojajärvi, Jussi: Supermarketin valossa: Kapitalismi, subjekti ja minuus Mari Mörön romaanissa Kiltin yön lahjat ja Juha Seppälän novellissa ”Supermarket”. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2006.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Seppälä, Juha Kirjasampo.fi. Viitattu 27.12.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]