Pomade

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Italialainen näyttelijä Rudolph Valentino teki tiukasta rasvakampauksesta suositun.

Hiusrasva eli pomade on hiusten muotoiluun käytettyä voidetta. Nykyisin hiusrasvan perusainesosa on vaseliini, mutta pomadet sisältävät tämän lisäksi erilaisia hajusteita, mineraaliöljyjä ja vahoja. Tiukimmin tarttuvien rasvojen vaha on mehiläisvahaa.

Pomade on muihin hiustenhoitotuotteisiin nähden korostuneesti miesten tuote. Se ei kuivu vaan jättää hiukset kosteiksi ja kiiltäviksi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiemmin hiusten muotoiluun käytettiin hyvin moninaisia tuotteita, kuten eläinrasvoja, mutta 1800-luvun teollistuminen mahdollisti hiusrasvan sarjatuotannon. Raaka-aineiksi vakiintuivat mehiläisvaha ja vaseliini, mutta pomadea valmistettiin yhä myös ihrasta.

Rasvaiset kampaukset olivat useaan otteeseen muodissa 1900-luvulla, varsinkin vuosisadan alkupuolella. Ensimmäinen aalto nähtiin niin sanotulla kultaisella kaksikymmenluvulla, jolloin elokuvatähti Rudolph Valentino, "suuri latinorakastaja", nousi mykän elokuvan seksisymboliksi. Rasva oli noihin aikoihin suosittua Yhdysvaltain mustan väestön keskuudessa, koska se mahdollisti kiharien ja takkuistenkin hiusten kampaamisen. Afroamerikkalaisiin kohdistui tuolloin painetta peittää rotupiirteitään muun muassa suoristamalla hiuksiaan ja vaalentamalla ihoaan.

Taaksekammattu hiustyyli oli länsimaissa yleinen, lähes miesten normityyli läpi 1930- ja 1940-lukujen. Toisen maailmansodan jälkeen hiusrasva menetti suosiotaan Euroopassa, jossa siitä ja monista muista arkihyödykkeistä oli pulaa. Korvikkeena käytettiin jopa tavallista voita.

Viisikymmenluvulla pomada teki paluun rockabillyjen torttukampauksissa. Elvis Presley oli tunnettu rasvaisista kampauksistaan. Tunnetuimmiksi hiusrasvamerkeiksi muun muassa Suomessa nousivat Brylcreem ja Suave[1].

Hiusrasva oli pojilla uudelleen muodissa 1970-luvun lopulla, alullepanijana John Travoltan ”rasvis”-hahmo elokuvamusikaalissa Grease (suom. Rasva) ja sitä seurannut rockabilly-aalto[1].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Rautio, Ilse: Rasvaisuus hurmaa. Helsingin Sanomat, 10.10.1978, s. 13. Näköislehden aukeama (tilaajille).