Poimulehväsammal

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Poimulehväsammal[1]
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen

Suomessa: Elinvoimainen

[2] Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Ryhmä: Sammalet Bryobionta
Kaari: Lehtisammalet Bryophyta
Luokka: Aitosammalet Bryopsida
Lahko: Bryales
Heimo: Lehväsammalet Mniaceae
Suku: Metsälehväsammalet Plagiomnium
Laji: undulatum
Kaksiosainen nimi

Plagiomnium undulatum
(Hedw.) T. J. Kop.

Katso myös

  Poimulehväsammal Wikispeciesissä
  Poimulehväsammal Commonsissa

Poimulehväsammal (Plagiomnium undulatum) on lehtisammallaji lehväsammalten heimossa (Mniaceae). Sen levinneisyysaluetta on Eurooppa, Kaukasus ja Afrikan vuoristot. Pohjoismaissa sitä esiintyy enimmäkseen hemiboreaalisella vyöhykkeellä.

Poimulehväsammalen versot ovat suikertavia tai pystyjä, latvasta usein haarovia. Se kasvaa viidestä viiteentoista senttimetriä pitkäksi. Lehdet ovat pitkän kielimäisiä, pyöreäkärkisiä ja poikittain aaltoilevan poimuisia. Itiöpesäkkeet ovat harvinaisia, niitä kasvaa useita samassa varressa.

Poimulehväsammalen levinneisyys Suomessa on eteläinen, sitä esiintyy harvinaisena Pohjois-Karjalan korkeudelle. Laji kasvaa lehtometsissä, lettokorvissa ja lähteiköissä kostealla maalla.

  • Ulvinen, Tauno, Syrjänen, Kimmo & Anttila, Susanna 2002: Suomen sammalet – levinneisyys, ekologia, uhanalaisuus. ISBN 952-11-1152-6.
  • Jahns, Hans Martin 1982: Sanikkaiset Sammalet Jäkälät Pohjois-, Keski- ja Länsi-Euroopassa (Farne, Moose, Flechten Mittel-, Nord- und Westeropas). Helsinki Otava.
  1. Poimulehväsammal – Plagiomnium undulatum Laji.fi. Viitattu 18.1.2021.
  2. Sabovljevic, M.: ' Plagiomnium undulatum' IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-3. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 18.1.2021. (englanniksi)
Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.