Poikkeustila (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Poikkeustila
The Siege
Ohjaaja Edward Zwick
Käsikirjoittaja
Tuottaja
Säveltäjä Graeme Revell
Kuvaaja Roger Deakins
Leikkaaja Steven Rosenblum
Pukusuunnittelija Ann Roth
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö 20th Century Fox
Levittäjä InterCom
Netflix
Ensi-ilta Yhdysvallat 6. marraskuuta 1998
Kesto 116 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Poikkeustila (engl. The Siege) on vuonna 1998 kuvattu toiminnallinen trilleri. Elokuvan pääosia esittävät Denzel Washington, Annette Bening, Bruce Willis, Tony Shalhoub, Sami Bouajila ja Ahmed Ben Larby. Elokuva kertoo fiktiivisestä tilanteesta, jossa terrorisolut ovat tehneet useita massiivisia hyökkäyksiä New Yorkiin. Elokuvan on ohjannut Edward Zwick. Elokuva oli taloudellinen menestys sen saamasta kritiikistä huolimatta.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva alkaa pommi-iskulla Yhdysvaltojen armeijan tukikohtaa vastaan Saudi-Arabiassa, jossa surmansa saa niin sotilaita kuin siviilejäkin. Yhdysvallat syyttää iskusta sheikki Achmed Bin Talalin johtamaa järjestöä. Bin Talal saadaankin kiinni ja hänet vangitaan kenraali William Devereauxin valvonnan alle. Hänen kannattajansa alkavat kuitenkin tehdä useita iskuja ympäri Yhdysvaltoja. FBI:n agentit Anthony Hubbard ja Frank Haddad estävät ensimmäisen bussiin kohdistuneen pommi-iskun, mutta sen tekijät pakenevat ja pommi osoittautuukin maalipommiksi. hubbart kohtaa myös CIA agentti Elise Kraftin pidätettyään Samir Nazhde-nimisen miehen. Kraft vakuuttaa kuitenkin, ettei Nazhdella ole mitään tekemistä iskujen kanssa. Sittemmin terroristit pommittavat onnistuneesti toista bussia, FBI:n päämajaa, teatteria ja ottavat päiväkodin panttivangeiksi.

Iskujen johdosta presidentti määrää poikkeustilan ja kenraali Devereauxin komentama divisioona alkaa etsiä terroristeja Brooklynissä. Armeija kokoaa Amerikanarabeja Yankee Stadiumille, ja heidän mukaansa joutuu myös Haddadin poika, minkä takia hän eroaa raivostuneena. Hubbart jatkaa tutkimuksiaan aiemmin tapaamansa CIA agentin Elise Kraftin kanssa ja he vangitsevat epäiltynä pitämänsä Tariq Husseinin, jonka Devereaux tappaa kuulustelujen aikana. Tästä tuohtuneena kraft, jota kutsutaan nyt Sharon Bridgeriksi, kertoo hubbartille olleensa ennen mukana Saddam Husseinin vastustajien sotilaskoulutuksessa ja kun tämä toiminta oli lopetettu hän oli auttanut entisiä oppilaitaan Yhdysvaltoihin luoden näin osaltaan elokuvan tilanteen.

Hubbart ja Bridger suostuttelevat Samir Nazhden järjestämään heille tapaamisen vielä toimivan terroristisolun kanssa. hubbart saa myös Haddadin palaamaan FBI:in. Hubbart ja Haddad tulevat sitten takaisin Samirin ja Bridgerin luokse, mutta nämä ovatkin jo lähteneet. Kahdestaan ollessaan Samir kertoo Bridgerille muodostavansa itse viimeisen terroristisolun. Hän myös aikoo tehdä itsemurhaiskun mielenosoittajia vastaan, jotka protestoivat Brooklynin tilannetta vastaan.hubbart ja Haddad saapuvat kuitenkin paikalle ja seuraavassa tulitaistelussa Samir ampuu Bridgeriä ja Hubbart ampuu hänet. Molemmat ammutut kuolevat.

Sittemmin FBI saa pidätysmääräyksen Devereauxista tämän kidutettua Husseinia. Hubbart, Haddad ja muita agentteja saapuu paikanpäälle pidätystä tekemään, mutta paikalla syntyy pattitilanne agenttien ja Devereauxin sotilaiden kohottaessa aseensa toisiaan vastaan. Devereaux kuitenkin luopuu lopulta ja hänet pidätetään. poikkeustila loppuu ja Yankee Stadiumin vangitut vapautetaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Denzel Washington  Anthony "Hub" Hubbard  
 Annette Bening  Elise Kraft / Sharon Bridger  
 Bruce Willis  William Devereaux  
 Tony Shalhoub  Frank Haddad  
 Sami Bouajila  Samir Nazhde  
 Ahmed Ben Larby  Achmed Bin Talal  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotten Tomatoes arvioi 60 kerätystä arviosta 45% olleen elokuvalle positiivisia[1]. ensimmäisellä esitysviikollaan elokuva teki 13 931 285 Yhdysvaltain dollaria, mikä oli kyseisen viikon toiseksi paras tulos. Maailmanlaajuisesti elokuva tuotti 116 672 912 dollaria.[2] Elokuva herätti arvostelua Yhdysvaltojen arabi- ja muslimitahoilta. Sen väitettiin esittävän Yhdysvaltain muslimit uhkana maalle ja elokuvan ajoitusta kritisoitiin hiljattain tapahtuneiden Lähetystöpommi-iskujen takia.[3] Ohjaaja Edward Zwick puolusti kuitenkin elokuvaansa. Hänelle oli ehdotettu juonimuutoksia, mutta hän ei halunnut tehdä niitä vedoten taiteilijan oikeuksiinsa ja tuotantoajan vähyyteen.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Siege (1998) Rotten Tomatoes. Viitattu 10.7.2012. (englanniksi)
  2. The Siege boxofficemojo.com. Viitattu 10.7.2012. (englanniksi)
  3. Judith I. Brennan: Islamic Council Protests Timing of 'The Siege' Los Angeles Times. Viitattu 10.7.2012. (englanniksi)
  4. Bay, Willow: Director Ed Zwick defends 'The Siege' CNN. WebCite. Arkistoitu 4.1.2010. Viitattu 10.7.2012. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ahonen, Kimmo: Poikkeustila Film-O-Holic.com. 15.1.1999. Viitattu 23.5.2021.
  • Roger Ebert: The Siege RogerEbert.com. 6.11.1998. Viitattu 23.5.2021. (englanniksi)
  • McCabe, Bob: The Siege Review Empire. 1.1.2000. Viitattu 23.5.2021. (englanniksi)