Pohjanruostenahikas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pohjanruostenahikas
Uhanalaisuusluokitus

DD

Suomessa: Puutteellisesti tunnettu (DD)[1]
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Sienet Fungi
Kaari: Kantasienet Basidiomycota
Alakaari: Avokantaiset Agaricomycotina
Luokka: Varsinaiset avokantaiset Agaricomycetes
Alaluokka: Agaricomycetidae
Lahko: Agaricales
Heimo: Inocybaceae
Suku: Ruostenahikkaat Phaeomarasmius
Laji: borealis
Kaksiosainen nimi

Phaeomarasmius borealis
Erik Rald (P. borealis (Fr.:Fr.) Kühner s. Smith @ Hesler)[2]

Katso myös

  Pohjanruostenahikas Commonsissa

Pohjanruostenahikas (Phaeomarasmius borealis) on pienehkö yleisempää oksaruostenahikasta muistuttava ja siihen aiemmin yhdistetty sienilaji, jonka ruosteenruskean, hennosti pystysuomuisen lakin läpimitta on noin yksi senttimetri, jalka enemmän tai vähemmän keskeinen riippuen kasvupaikasta, lakkia vaaleampi. Itiöemät ilmaantuvat tyypillisesti syksyllä. Itiöitä on kuvattu kilpikonnakuvioiseksi. Laji kasvaa ainakin Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa pohjoispainotteisesti, ja lienee elinvoimainen, mutta tutkimukset asiasta ovat kesken. Kasvupaikkoina ovat pensastot, pajujen, koivujen, männyn ja ruusujen laho-oksat, joten kuuluu selkeästi lahottajasieniin.[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Esteri Ohenoja (toim.) ym.: ”Helttasienten ja tattien ekologiataulukko”, Suomen helttasienten ja tattien ekologia, levinneisyys ja uhanalaisuus, s. 382. Helsinki: Suomen ympäristökeskus, 2005. ISSN 1238-7312. ISBN 952-11-1996-9.
  2. a b Erik Rald & Jan Vesterholt: ”Phaeomarasmius”, Funga Nordica, s. 781–782. Copenhagen: Nordsvamp, 2008. ISBN = 978-87-983961-3-0.