Rantanurmikka

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Poa fertlis)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rantanurmikka
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Yläkaari: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Heinäkasvit Poaceae
Alaheimo: Pooideae
Suku: Nurmikat Poa
Laji: palustris
Kaksiosainen nimi

Poa palustris
L.

Synonyymit
  • Poa fertilis
  • Poa serotina
  • Poa triflora
Katso myös

  Rantanurmikka Wikispeciesissä
  Rantanurmikka Commonsissa

Rantanurmikka (Poa palustris) on heinäkasvien (Poaceae) heimoon, nurmikoiden (Poa) sukuun kuuluva kasvilaji. Rantanurmikka muistuttaa hieman lehtonurmikkaa (Poa nemoralis), mutta on yleensä sitä selvästi suurempikokoinen. Lisäksi lajit ovat erotettavissa toisistaan kielekkeiden ulkonäön perusteella.[2]

Rantanurmikka on melko korkeakasvuinen ja lyhytjuurakkoinen heinälaji, joka kasvaa löyhinä mättäinä. Rantanurmikan varret voivat kasvaa metrinkorkuisiksi asti ja niissä on viidestä seitsemään nivelväliä. Pinnaltaan varret ovat sileitä. Lehdet ovat noin viisi millimetriä leveitä ja melko rentoja. Kieleke on niin ikään viiden millimetrin mittainen. Rantanurmikan kukinto on suurikokoinen ja runsashaarainen röyhy, joka on usein supussa. Tähkylät ovat keltaisen–violetinkirjavia ja harvakukkaisia; kussakin tähyklässä on kahdesta viiteen kukkaa. Rantanurmikka kukkii heinä–elokuussa.[2]

Rantanurmikka kasvaa ravinteikkailla ja kosteilla kasvupaikoilla, kuten joenvarsilla tai lampien ja meren rannoilla, mutta voi esiintyä myös kuivemmilla paikoilla[2]. Suomessa rantanurmikka on yleinen suuressa osassa maata[3]. Eniten sitä tavataan Suomessa TornioIlomantsi-linjan eteläpuolella, mutta myös monin paikoin pohjoisempanakin[3]. Vähiten rantanurmikkaa tavataan Suomessa Kainuun itäosissa sekä Pohjois-Lapissa[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Poa palustris IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)
  2. a b c Anderberg, Arne A.: Den virtuella floran: Sengröe (Poa palustris) Den virtuella floran. 1998. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 2.2.2018. (ruotsiksi)
  3. a b c Lampinen, Raino & Lahti, Tapani: Kasviatlas 2016: Rantanurmikka (Poa palustris) Kasviatlas. 2018. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 2.2.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piirroskuva rantanurmikasta.