Plaza Hotel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo New Yorkissa sijaitsevasta hotellista. Helsingissä sijaitsevasta hotellista kerrotaan artikkelissa Radisson Blu Plaza Hotel.
Plaza Hotel
Plaza hotel.jpg
Osoite 768 Fifth Avenue, Manhattan, New York City 10019
Sijainti Midtown, Manhattan, Yhdysvallat
Rakennustyyppi hotelli
Valmistumisvuosi 1907
Omistaja Sahara India Pariwar
Kerrosluku 20
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla
Plaza Hotelin julkisivua Central Parkista katsottuna.

Plaza Hotel on New Yorkissa, Viidennen avenuen ja eteläisen Central Parkin kulmalla sijaitseva kuuluisa, ylellinen 19-kerroksinen hotelli. Se perustettiin 1. lokakuuta 1907. Hotelli on kuuluisuuksien suosima, ja se on toiminut kuvauspaikkana monessa elokuvassa. Vuonna 1969 New Yorkin kaupungin maamerkkikomissio antoi sille maamerkin aseman.

Alun perin Bernhard Beinecke, Fred Sterry ja Harry S. Black rakennuttivat Plaza Hotelin tontille, aiemman noin 15 vuotta vanhan hotellin tilalle. Rakennustyöt kestivät kaksi vuotta ja maksoivat 12 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria – joka nykyajan kurssilla olisi jättimäinen summa. Rakennuksen ulko- ja sisätilojen suunnittelussa otettiin mallia ranskalaisista palatseista, ja pääsuunnittelijana toimi Henry Janeway Hardenbergh. Hotellista haluttiin tehdä maailman hienostunein, ja sinne tilattiin muun muassa 1 650 kristallikruunua.

Alun perin Plaza Hotel majoitti ensisijaisesti lähinnä hyvin varakkaita yhdysvaltalaisia. Huomattavan ja tunnetun yhdysvaltalaisen Vanderbiltin suvun edustajat herra ja rouva Alfred Gwynne Vanderbilt olivat ensimmäisiä, jotka kirjautuvat sisään hotelliin. Nykyään heidän kunniakseen hotellissa on ylellinen ja loistokkaasti sisustettu Vanderbilt -sviitti, jossa on mm. kolme makuuhuonetta ja joka on yleensä valtionpäämiesten, kuninkaallisten sekä muiden tärkeiden vieraiden käytössä.

Omistajanvaihdokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1988 hotellin osti yhdysvaltalainen multimiljonääri Donald Trump 407,5 miljoonalla Yhdysvaltain dollarilla, ja hän totesi tuolloin ostaneensa mestariteoksen, eräänlaisen Mona Lisan, sekä ylisti sen olevan hänen hienoin taloudellinen tekonsa.

Kaikesta huolimatta Trump kuitenkin myi hotellin eteenpäin vuonna 1995 prinssi Al-Waleed bin Talalille sekä Millennium & Copthorne Hotelsille, jotka puolestaan myivät sen 657 miljoonalla Yhdysvaltain dollarilla Elad Propertiesille vuonna 2004.

Elad Properties sulki hotellin 30. huhtikuuta 2005 entistääkseen sen. Entisöinnin jälkeen hotellissa oli 282 hotellihuonetta, ja se siirtyi Fairmont Hotels and Resortsin käsiin. Hotelli aukesi uudestaan asiakkaille vuoden 2008 maaliskuussa.

Elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Plaza Hotel on toiminut useiden elokuvien kuvauspaikkana. Tärkeimmät roolit olivat seuraavissa elokuvissa:

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]