Plaza Hotel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo New Yorkissa sijaitsevasta hotellista. Helsingissä sijaitsevasta hotellista kerrotaan artikkelissa Radisson Blu Plaza Hotel.
Plaza Hotel
Osoite 768 Fifth Avenue, Manhattan, New York City 10019
Sijainti Midtown, Manhattan, Yhdysvallat
Rakennustyyppi hotelli
Valmistumisvuosi 1907
Omistaja Sahara India Pariwar
Kerrosluku 20
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla
Plaza Hotelin julkisivua Central Parkista katsottuna.

Plaza Hotel on New Yorkissa, Viidennen avenuen ja eteläisen Central Parkin kulmalla sijaitseva kuuluisa, ylellinen 19-kerroksinen hotelli. Se avattiin 1. lokakuuta 1907.[1] Hotelli on kuuluisuuksien suosima, ja se on toiminut kuvauspaikkana monessa elokuvassa. Vuonna 1969 New Yorkin kaupungin maamerkkikomissio antoi sille maamerkin aseman.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Plaza Hotelin rakennuttivat Bernhard Beinecke, Fred Sterry ja Harry S. Black tontille, aiemman, noin 15 vuotta vanhan samannimisen hotellin tilalle. Rakennustyöt kestivät kaksi vuotta ja maksoivat silloisessa rahassa 12 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Rakennuksen ulko- ja sisätilojen suunnittelussa otettiin mallia ranskalaisista palatseista, ja pääsuunnittelijana toimi Henry Janeway Hardenbergh.[1] Hotellista haluttiin tehdä maailman hienostunein, ja sinne tilattiin muun muassa 1 650 kristallikruunua.

Plaza Hotel majoitti alkuun ensisijaisesti lähinnä varakkaita yhdysvaltalaisia. Huomattavan ja tunnetun yhdysvaltalaisen Vanderbiltin suvun edustajat herra ja rouva Alfred Gwynne Vanderbilt olivat ensimmäisiä, jotka kirjautuvat sisään hotelliin. Nykyään heidän kunniakseen hotellissa on ylellinen ja loistokkaasti sisustettu Vanderbilt-sviitti, jossa on muun muassa kolme makuuhuonetta ja joka on yleensä valtionpäämiesten, kuninkaallisten ja muiden tärkeiden vieraiden käytössä.

Omistajanvaihdokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hotellin osti 1988 yhdysvaltalainen multimiljonääri Donald Trump 407,5 miljoonalla Yhdysvaltain dollarilla,[2] ja hän totesi tuolloin ostaneensa mestariteoksen, eräänlaisen Mona Lisan, ja kehui ostoaan hienoimmaksi liiketoimekseen.[3][4]

Trump kuitenkin myi hotellin eteenpäin vuonna 1995 prinssi Al-Waleed bin Talalille ja Millennium & Copthorne Hotelsille, jotka puolestaan myivät sen 657 miljoonalla Yhdysvaltain dollarilla Elad Propertiesille vuonna 2004. Elad Properties sulki hotellin 30. huhtikuuta 2005 entisöidäkeen sen. Entisöinnin jälkeen hotellissa oli 282 hotellihuonetta, ja se siirtyi Fairmont Hotels and Resortsin käsiin. Hotelli aukesi uudestaan asiakkaille maaliskuussa 2008.

Elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Plaza Hotel on toiminut useiden elokuvien kuvauspaikkana. Tärkeimmät roolit olivat seuraavissa elokuvissa:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]