Pjotr Jeršov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pjotr Jeršov.

Pjotr Pavlovitš Jeršov (ven. Пётр Павлович Ершов; 6. maaliskuuta (J: 22. helmikuuta) 1815 Bezrukovon kylä, Išimin piirikunta, Tobolskin kuvernementti, Venäjän keisarikunta30. elokuuta (J: 18. elokuuta) 1869 Tobolsk) oli venäläinen kirjailija. Hänen tunnetuin teoksensa on saturunoelma Pieni kyttyräselkäinen hevonen (ven. Конёк-Горбунок, Konjok-Gorbunok).

Pjotr Jeršov syntyi Bezrukovon kylässä lähellä Išimin kaupunkia ja vietti nuoruutensa Berjozovossa. Hän kävi kymnaasia Tobolskissa (1827–1831) ja opiskeli filosofiaa Pietarin yliopistossa (1831–1836). Opintovuosinaan hän kirjoitti tunnetuimman teoksensa, runoelman Pieni kyttyräselkäinen hevonen (1834). Aleksandr Puškin ylisti runoelmaa ja ilmoitti, ettei hän enää kirjoittaisi satuja, koska Jeršov pystyy siihen paremmin. Runoelma pohjautuu kansansatuun ”Tulilintu”. Sensuuri kielsi runoelman yli 20 vuoden ajaksi, koska siinä tsaari esittäytyi tyhmyrinä.

Vuonna 1836 Jeršov palasi Tobolskiin kymnaasinopettajaksi; hänestä tuli koulun rehtori vuonna 1858. Hän koki elämänsä aikana useita menetyksiä: vuonna 1834 hänen isänsä ja veljensä kuolivat; 1838 hänen äitinsä kuoli ja 1845 hänen vaimonsa; hänen toinen vaimonsa kuoli vuonna 1852. Hänen viidestätoista lapsestaan vain kuusi saavutti aikuisiän.

Vuoden 1947 piirroselokuva neuvostoliittolaisessa postimerkissä.

Jeršov kirjoitti useita runoelmia ja novelleja sekä näytelmän, mutta mikään niistä ei saavuttanut Pienen kyttyräselkäisen hevosen suosiota. Runoelmasta on tehty lukuisia sovituksia:

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]