Pitkä häntä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Esimerkkikuvaaja, jossa tuotteet on lajiteltu suosituimmuusjärjestykseen. Vasemmalla suositut tuotteet, oikealla pitkä häntä. Vaikka suosittuja tuotteita on vähän ja pitkä häntä on kapea, kummankin kuvaajan puoliskon pinta-alat ovat kuitenkin samat.

Pitkä häntä (engl. The Long Tail) tarkoittaa tuotevalikoiman monipuolista mutta vähän myyvää osuutta. Internet mahdollistaa pitkä häntä -tuotteiden myynnin kannattavasti. Käsitteen on esitellyt Chris Anderson vuonna 2004.[1] Anderson on käsitellyt termiä laajemmin kirjassaan The long tail: Why the future of business is selling less for more vuodelta 2006.

Pitkä häntä -ilmiön mahdollistaa jakelun, valmistuksen ja markkinoinnin tehostuminen teknisen kehityksen seurauksena. Tarjonnan häntä on muuttunut aikaisempaan verrattuna pitkäksi, se on taloudellisesti yritysten tavoitettavissa ja aikaisemmin kannattamattomat markkina-aukot voivat muodostaa merkittävät markkinat.[2]

Pitkä häntä -ilmiö saavutetaan silloin, kun markkina-aukkojen saavuttamisen kustannukset alenevat demokratisoimalla tuotanto- ja jakeluvälineet sekä saattamalla yhteen tarjonta ja kysyntä.[3] Wikipedia on esimerkki käyttäjätuotannosta, jossa artikkelien julkaisijoilla ja korjaajilla on taipumus suhtautua aiheeseen innokkaasti, motivoituneesti ja vapautuneesti. Vertaistuotannon suurin motivoiva tekijä on maine.[4]

Pitkä häntä -ilmiön ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Hittien osuus markkinoiden tarjonnasta on lukumääräisesti pienempi kuin muiden tuotteiden.
 2. Kustannukset, joita vaaditaan markkina-aukkojen saavuttamiseksi laskevat parhaassa tapauksessa minimaalisiksi.
 3. Tarvittavat työkalut ja menetelmät, joilla asiakkaat voivat tavoittaa tarjonnan.
 4. Kysyntäkäyrän painopisteen tasapainoittuminen hittien ja pitkän hännän -tuotteiden välillä markkinoiden vakiinnuttua.
 5. Pitkän hännän tuotteet muodostavat kannattavat markkinat hittituotteiden tavoin.
 6. Täydellinen saatavuus näyttää lopuksi tuotteiden todellisen kelpoisuuden markkinoilla, koska kysyntää vääristävät tekijät ovat poistuneet.[5]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Anderson, C. 2006. Pitkä häntä: Miksi tulevaisuudessa myydään vähemmän enempää. Suomentanut Pietiläinen, K. Helsinki: Terra Cognita. ISBN 978-952-5697-01-8.
 • Salmenkivi, S. & Nyman, N. 2007. Yhteisöllinen media ja muuttuva markkinointi 2.0. Helsinki: Talentum.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Salmenkivi & Nyman 2007, 178–188
 2. Anderson 2006, s. 25.
 3. Anderson 2006, 67-71.
 4. Anderson 2006, 88-89.
 5. Anderson 2006, 66-67.


Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.