Pirkko Talola-Aaltonen

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Pirkko Talola)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pirkko Anneli Talola-Aaltonen (o.s. Kunnas, s. 16. kesäkuuta 1940 Tampere) on suomalainen oopperalaulaja. Hän on äänialaltaan sopraano ja suorittanut diplomilaulajan tutkinnon. Talola kävi koulua Vammalassa ja kirjoitti ylioppilaaksi. Pirkko Talola-Aaltonen on esiintynyt useissa oopperoissa, muun muassa Papagenana Savonlinnan Oopperajuhlilla taltioidussa Taikahuilussa (1986). Hän on esiintynyt solistina useasti myös Singing Strings -yhtyeen kiertueilla ja konserteissa, muun muassa Valkoisessa talossa joulukuussa 1994 Bill ja Hillary Clintonin kutsumana, Torontossa vuonna 2000 ja Suomessa vuonna 2013.

Talola-Aaltonen on toiminut Pitäjänmäen musiikkiopiston rehtorina vuodesta 1986. Pirkko Talola-Aaltonen on naimisissa kouluttaja-pastori Tapio Aaltosen kanssa. Hänen veljensä on kirjailija Mauri Kunnas.

Talola on äänialtaan koloratuura. Hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa legendaarisen Jolanda di Maria Petrisin oppilaana. Ensikonserttinsa hän sai stipendinä erinomaisen diplominsa tähden. Papagenan roolissa hän esiintyi 1982-86. Suomen Kansallisoopperassa hän oli vieraileva solisti vuosien ajan.

Ensi esiintyminen oli La Boheme -oopperan Musetta. Don Pasqualen Norina lienee hänen mieliroolejaan. Talola on konsertoinut eri puolilla Suomea. Mittavia kiertueita on ollut useita. Merikanto-konserttisarja tavoitti parikymmentä paikkakuntaa. Mittavia konserttimatkoja hän on tehnyt Yhdysvaltojen lisäksi Australiaan. Talola on konsertoinut mm. Israelissa, Puolassa, Lontoossa, Espanjassa ja Neuvostoliitossa.

Pirkko Kunnas solmi avioliiton luokkatoverinsa Heikki Talolan kanssa. Liitto kesti 34 vuotta. Liitosta syntyi poika, Ville Talola, pappi, toimittaja. Pirkko Talola toimi yksinlaulun lehtorina Länsi-Uudenmaan musiikkiopistossa Lohjalla. Tästä virasta Talola on jäänyt eläkkeelle. Samanaikaisesti hän on toiminut sivuvirkaisena rehtorina Pitäjänmäen musiikkiopistossa.