Piltdownin ihminen

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Piltdownin ihmisen kallo.

Piltdownin ihminen (Eoanthropus dawsoni) on väärennetty ihmiskallo, joka "löytyi" vuonna 1912[1] Piltdownista läheltä Uckfieldiä Sussexin kreivikunnasta Englannista. Löytäjä oli lakimies, amatööripaleontologi Charles Dawson[1].

Toinen samantyyppinen kallo (Piltdown II) löytyi alueelta 1915, ja uskottiin, että ihmisen ja apinan välinen niin sanottu puuttuva rengas oli löytynyt.

Myöhemmin ympäri maailmaa tehdyt (aidot) ihmisapinalöydöt kuitenkin osoittivat, että Piltdownin ihminen ei sopinut ihmisen kehitysteorioihin. 21. marraskuuta 1953 julkistetut kemialliset tutkimukset osoittivat lopulta kallot väärennöksiksi.

Piltdownin ihminen osoittautui kirjaimellisesti puoliapinaksi tai puoli-ihmiseksi: se oli koottu keskiaikaisen ihmisen kallosta, 500 vuotta vanhasta orangin alaleuasta ja simpanssin hampaista.

Väärennöksen paljastuminen kesti neljäkymmentä vuotta, sillä se tyydytti eurooppalaisten odotukset siitä, että varhaisimmat ihmislajit löytyisivät Euraasiasta.[1] Sitä paitsi britit halusivat "ensimmäisen britin" tyydyttääkseen kansallista identiteettiä, varsinkin kun Ranskan ja Saksan alueelta löytyi merkkejä neandertalin ihmisestä.

Ammatillinen mustasukkaisuus piti väärennetyn kallon ja leuan pois tarkemmasta julkisesta tutkimuksesta. Muun muassa Louis Leakey yritti vuonna 1933 saada sitä tutkittavakseen, mutta hän sai ainoastaan katsella sitä hetken, ja sen jälkeen se palautettiin kassakaappiin.[1] Lisäksi löytäjiä pidettiin luotettavina, ja kallo sopi silloisiin odotuksiin evoluution kulusta (aivojen kehittyminen ennen leukaa). Vaikka se pian ei enää sopinutkaan paikalleen evoluutioteorioihin, se julistettin väärennökseksi vasta vuonna 1953.

Väärennöksen tekijästä ei ole koskaan saatu selvyyttä[1]. Charles Dawson on ollut ykkösepäilty, mutta vuosien mittaan on esitetty eri nimiä, kuten Arthur Conan Doyle, joka asui seudulla, Pierre Teilhard de Chardin ja biologi Martin A. C. Hinton[2] jolle kuulunut laatikko löytyi vuonna 1970 Lontoosta Natural History Museumin varastosta. Laatikossa oli eläimen luita ja hampaita, joita oli veistelty samaan tapaan kuin Piltdownin näytteissä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Richard Leakey, Ihmisen jäljillä, Kirjayhtymä 1981 s. 57
  2. Stephanie de Bono: Is the spirit of Piltdown man alive and well? The Telegraph. 7.9.2005. Viitattu 9.6.2012.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Piltdownin ihminen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]