Pilsner

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lasillinen pilsneriä

Pilsner (eli pilsener tai pils) on lager-tyylinen pohjahiivaoluttyyppi. Usein nimitystä käytetään lähes mistä tahansa lagerista. Varsinainen pilsner on kuitenkin tunnistettavissa tavallista lageria tuhdimmasta humaloinnista. Pilsneri taas ei samantapaisesta nimestään huolimatta tavallisesti ole tämän tyyppinen olut.

Nimensä olut on saanut Böömissä sijaitsevasta Plzeňin kaupungista (saks. Pilsen), jossa pilsneriä valmistettiin ensimmäisen kerran teollisesti 5. lokakuuta 1842.[1][2] Silloin baijerilainen panimomestari Josef Groll käytti Baijerissa keksittyä pohjahiivamenetelmää ja loi oluen, jota tehdään yhä nimellä Pilsner Urquell.

Tšekissä valmistettavissa böömiläisissä pilsnereissä käytetään yleensä runsaasti kukkaista ja katkeroista Saaz-humalaa; ne ovat kullankeltaisia ja tasapainoisia. Jälkimaku on usein kuiva. Klassiset saksalaiset pilsnerit ovat kevyempiä ja raikkaampia.[3]

Pilsneri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa käytetään usein nimitystä pilsneri miedosta, enintään 2,8 tilavuusprosentin oluesta. Aiemman verolainsäädännön aikana sillä tarkoitettiin yleisesti I-veroluokan olutta eli niin sanottua ykkösolutta.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pils Beer Styles. German Beer Institute. Viitattu 6.10.2013.
  2. Celebrate Pilsner’s birthday at Pilsner Fest Official website of the City of Pilsen. Viitattu 4.10.2018.
  3. Pils Alko.fi. Viitattu 13.4.2016. (suomeksi)
  4. MOT Kielitoimiston sanakirja 2.0. Hakusanat pilsneri ja ykkösolut. Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy, 2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]