Pikkurobalo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pikkurobalo
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Heimo: Robalot Centropomidae
Suku: Centropomus
Laji: parallelus
Kaksiosainen nimi

Centropomus parallelus
Poey, 1860

Katso myös

  Pikkurobalo Wikispeciesissä
  Pikkurobalo Commonsissa

Pikkurobalo (Centropomus parallelus) on robaloihin kuuluva kalalaji. Lajia tavataan Atlantin länsiosista.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pikkurobalo kasvaa tavanomaisesti noin 25 cm pitkäksi ja koiraat ovat naaraita pienempi. Suurimmillaan se voi kasvaa 60–70 cm pitkäksi. Ruumiinmuodoltaan laji on pitkänomainen, mutta sukunsa lajeja korkeampi. Selkäeviä on kaksi ja pää, suu ja silmät ovat suuret. Pikkurobalon suomut ovat suuret ja karkeat ja väriltään selästä keltaisen- tai vihertävänruskeat ja kyljistä hopeanharmaat. Kylkiviivan kohdalla kulkee päästä pyrstöön musta juova.[2][3][4][5][6]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pikkurobaloa tavataan Floridasta etelään Karibianmerelle ja Brasiliaan asti. Kala sietää vaihtelevia suolapitoisuuksia ja elää niin makeissa kuin merivesissäkin esimerkiksi järvissä, hitaasti virtaavissa joissa, laguuneissa ja rannikoilla. Muihin robaloihin verrattuna sitä tavataan useammin makeissa vesissä. Pikkurobalo liikkuu matalissa vesissä ja syö äyriäsiä ja kaloja. Lajin koiraat voivat vaihtaa sukupuoltaan naaraaksi. Kala kutee murtovesiin magroveihin maalis-elokuussa.[1][2][3][5][6]

Pikkurobalo on merkittävä ruokakala Etelä-Amerikassa ja sitä kalastetaan esimerkiksi verkoilla.[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Mendonça, J.T., Chao, L., Albieri, R.J., Giarrizzo, T., Fadré, N.N., da Silva, F.M.S., Brick Peres, M., Castro, M.G., Villwock de Miranda, L., Vieira, J.P. & Daniels, A.: Centropomus parallelus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-1. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 12.6.2021. (englanniksi)
  2. a b c Centropomus parallelus (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 12.6.2021. (englanniksi)
  3. a b Species:Centropomus parallelus, Smallscale fat snook Shorefishes of the Greater Caribbean online information system. Smithsonian Tropical Research Institute. Viitattu 12.6.2021. (englanniksi)
  4. Ken Schultz: Ken Schultz's Field Guide to Freshwater Fish, s. 188. John Wiley & Sons, 2004. ISBN 978-0-471-44994-6. Teoksen verkkoversio (viitattu 12.6.2021). (englanniksi)
  5. a b Smallscale Fat Snook Mexican-fish.com. Viitattu 12.6.2021. (englanniksi)
  6. a b Fat Snook Florida Fish and Wildlife Conservation Commission. Viitattu 12.6.2021. (englanniksi)