Pikashakki

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Pikashakki on shakkipeli, jossa pelaajan on tehtävä kaikki siirtonsa ajassa, joka on vähemmän kuin 15 minuuttia.[1] Suomessa pelimuodosta käytetään puhekielessä usein ruotsinkielistä nimeä blixt (’salama’).

Eri pituisilla pikashakeille käytetään myös yleisesti englanninkielisiä nimiä:

  • Bullet: Korkeintaan minuutti per pelaaja
  • Fastblitz: Korkeintaan 3 minuuttia
  • Blitz: 5 minuuttia, usein pienellä siirtobonuksella
  • Armageddon: Valkealla on hieman enemmän aikaa kuin mustalla, mutta korvauksena tasapelin sattuessa peli katsotaan mustan voitoksi.

Pikashakissa pätevät pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta samat säännöt kuin normaalissakin ja se on yleistä internetissä pelattavassa shakissa. Turnauksessa voidaan myös käyttää nopeaa ja pikashakkia ratkaisemaan samalle pistemäärälle päätyneiden pelaajien sijoitukset. Pikashakki on lopussa melko ”rumaa” shakkia. Riittää että kentälle jää oma yksi sotilas, ja se riittää voittoon, jos vastustajalta loppuu aika, oli vastustajalla kuinka paljon materiaeroa hyvänsä. Tällöin joutuu siis uhraamaan usein suurenkin materiaeron vastustajan sotilaan takia – lopuksi, että saisi tasapelin(FIDE Sääntö 9). Kuitenkin pikashakki on silloin tällöin ”herrasmiespeliä”, eli joskus pieni aikaero sovitaan tasapeliksi, jos vastustajalla oli paljon parempi asema(FIDE Sääntö 10), mutta se ei ole kovin tavallista. Pikashakkia pelataan useinkin tahallisesti väärin (laittomia siirtoja), mutta jos vastustaja huomaa väärän siirron, peli päättyy heti, väärin pelanneen tappioon. Väärä siirto tai aseman muokkaaminen, on kuitenkin havaittava heti seuraavalla siirrolla, muutoin koko vääryys ”purkaantuu”, ja myöhästynyt väärän siirron huomaaminen on kiusallisinta pikashakissa.kenen mukaan? Kuitenkin tietyissä tilanteissa, on tasapeliin pakko suostua, jos toisella on paljon enemmän materiaa(FIDE 10), ja aikaa jonkin verran jäljellä. Tällöin on syytä pyytää Tuomari peliin. Eli yleensä yhden upseerin ero mahdollisesti aina hyväksyttävä jo tasapeliksi, jos sotilaita on molemmilla sama määrä, eikä selkeätä vapaasotilasta vastustajalla, jolla siis olisi enemmän aikaa... Myös kahden sotilaan ero on jo usein mahdollista vaatia tasapeliksi, jos arvelee ettei aika riitä. Vääriä siirtoja toisinaan voidaan vaatia pelattavaksi takaisin väärää asemaa edeltäneeseen tilanteeseen(FIDE 6.13). Pelin jälkeen on turha enää ruveta vaatimaan vääryydestä oikaisua, koska se pitää tavallisesti havaita pelin aikana, mieluiten seuraavalla siirrolla, jos tulee omituinen asema, mahdoton asema, jos aikakesto toisella pelaajalla oli liian harhainen ja toisella liian rauhallinenselvennä.

Pikashakin maailmanmestarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 #  Pelaaja Vuosi Maa
1 Mihail Tal  1988 Venäjän lippu Venäjä
2 Aleksandr Grištšuk  2006 [2] Venäjän lippu Venäjä
3 Vassily Ivanchuk  2007 [3] Ukrainan lippu Ukraina
4 Leinier Domínguez  2008 [4] Kuuba
5 Magnus Carlsen  2009 [5] Norjan lippu Norja
6 Levon Aronian  2010 [6] Armenian lippu Armenia
7 Aleksandr Grištšuk  2012 [7] Venäjän lippu Venäjä
8 Le Quang Liem  2013 [8] Vietnamin lippu Vietnam
9 Magnus Carlsen  2014 [9] Norjan lippu Norja

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mikko Markkula: Shakkitieto. Järvenpää: Suomen Shakkikustannus Oy, 2002. ISBN 951-97081-2-X.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]