Pienmoottoribensiini

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pienmoottoribensiini, pienkonebensiini tai alkylaattibensiini on bentseenitöntä ja puhtaammin palavaa 2- ja 4-tahtimoottorin polttoainetta. Pienmoottoribensiinissä on tavanomaisia autobensiinejä korkeampi moottorioktaaniluku (MON), ja sillä on alhaisempi höyrynpaine, joka on teknisesti pienmoottorien toiminnan kannalta parempi. Lisäksi pienmoottoribensiinin haihtuvuus on pienempi ja säilyvyys on parempi kuin tavallisella bensiinillä ja se karstoittaa vähemmän moottoria.[1] [2][3] Pienmoottoribensiini on tarkoitettu pienmoottoreille, joilta vaaditaan erinomaista teknistä suorituskykyä. Pienmoottoribensiini on lähes hajuton tavalliseen bensiiniin verrattuna, joten se on miellyttävämpi tankata työskennellessä tai harrastaessa. Pakokaasut eivät haise eivätkä tartu vaatteisiin.

Pienmoottoribensiini on kehitetty täyttämään pienten polttomoottorien vaatimukset. Pienmoottoribensiini soveltuu myös erinomaisesti moottoreiden säilytys- ja seisonta-ajan bensiiniksi. Pienmoottoribensiiniä on jalostettu vuodesta 1990 lähtien Neste Oilin Naantalin jalostamolla. Aspen alkylaattibensiiniä on kehitetty vuodesta 1988.[4]

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pienmoottoribensiini 4-T soveltuu kaikkiin 4-tahtisiin moottoreihin: ruohonleikkurit, mönkijät, perämoottorit. Pienmoottoribensiini 2-T soveltuu vastaavasti kaikkiin 2-tahtisiin ilmajäähdytteisiin moottoreihin: moottorisahat, raivaussahat, reppupuhaltimet. 2-tahtisiin veneen moottoreihin suositellaan 4-T pienmoottoribensiiniä ja venekäyttöön suunniteltua 2-tahtiöljyä. Tavalliseen bensiiniin verrattuna sen etuna on se, ettei se hartsiinnu pitkissä säilytysjaksoissa ja pitää siten muun muassa kaasuttimen ja suuttimen puhtaampana ja paremmin toimintakykyisinä[1]. Pienmoottoribensiiniä käytetään myös bensiiniautojen ensitäyttöpolttoaineena. Mercedes-Benzin A-sarjan bensiiniautoissa käytetään pienmoottoribensiiniä ensitäyttöpolttoaineena Valmet Automotiven tehtaalla Uudessakaupungissa.

Sisähallissa ajettavassa Tampere Supercross kilpailussa on sallittua käyttää vain alkylaattibensiiniä. Kilpailu ajetaan vuosittain marraskuussa Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

Pienmoottoribensiinin edut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pienmoottoribensiini soveltuu hyvin pienmoottoreiden säilytys- ja seisonta-ajan bensiiniksi
  • Haihtuvuus hyvin pieni, säilyttää hyvin käynnistysominaisuutensa
  • Alentaa moottorin käyntilämpötilaa
  • Vähentää moottorin likaantumista
  • Pidentää moottorin käyttöikää
  • Hengitysilma ja ympäristö pysyvät puhtaampina
  • Vähemmän hajuja sekä tankatessa että pakokaasuissa
  • Säilyvyys erittäin hyvää sekä pakkauksessa että moottorissa. Korroosionsuojalisäaine suojaa polttoainejärjestelmää syöpymisiltä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]