Pielisjoen linna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pielisjoen linna.
Pielisjoen linna Ilosaarelta kuvattuna.

Pielisjoen linna on Joensuun vanhin kivirakennus: se on vuodelta 1852. Rakennus sijaitsee Siltakadulla Niskasaaressa, joka on yhteydessä Ilosaareen.

Talo rakennettiin alun perin kruununmakasiiniksi. Vuonna 1919 suojeluskunta sai tilat käyttöönsä, ja kymmenen vuotta myöhemmin, arkkitehti Ole Gripenbergin suunnittelemien uudistusten jälkeen, rakennus vihittiin Pielisjoen linnaksi. Vuoteen 1967 rakennus oli Puolustusvoimien toimistokäytössä, muun muassa sotilaspiirin esikuntana. Vuoden 1971 jälkeen rakennuksessa olivat toimineet Joensuun korkeakoulun ylioppilaskunta ja Joensuun yliopiston Karjalan tutkimuslaitos. Presidentti Ståhlberg yöpyi Pielisjoen linnassa vuonna 1930 Ståhlbergin kyydityksen päätteeksi.[1]

Kun Joensuun kaupunki ja valtio tekivät kiinteistövaihtoja, rakennus vapautui yliopistolta ja tiloihin muutti vuonna 2006 Pohjois-Karjalan maakuntaliitto.

Rakennuksen tiloja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alakerrassa oli aikanaan miehistötila, tykkihalli ja läpiajettava käytävä. Kolmannessa kerroksessa, entisessä suojeluskunnan piiripäällikön asunnossa, sijaitsee edustava vierashuoneisto.

Tutustu rakennukseen ja sen ympäristöön 360-esityksen ja rakennuksesta tehdyn 3D-malllin avulla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joensuun historiasta kertovat Niinivaran koulun Kulje kulmilla – katsele keskustaa -sivut

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pielisjoen linna Pohjois-Karjalan maakuntaliitto. Viitattu 29.8.2019.