Pieksämäen vaakuna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pieksämäen vaakuna 2007 lähtien (Pieksämäen maalaiskunnan vaakuna 1951–2003 ja Pieksänmaan vaakuna 2004–2006)

Pieksämäen vaakuna on Pieksämäen kaupungin tunnus. Vaakunan aihe viittaa muinaisiin erämaissa tehtyihin jahtiretkiin.

Vaakunan selitys on ”mustassa kentässä kolme hirsittäistä, hopeasulkaista kultavasamaa alatusten”. Vaakunan on suunnitellut Ahti Hammar, ja hyväksyttiin alun perin Pieksämäen maalaiskunnan vaakunaksi kunnanvaltuuston kokouksessa 18. huhtikuuta 1951. Sisäasiainministeriö vahvisti vaakunan käyttöön 11. syyskuuta samana vuonna. Vaakunasta tuli Pieksänmaan vaakuna Jäppilän, Virtasalmen ja Pieksämäen maalaiskunnan kuntaliitoksessa 2004 ja edelleen Pieksämäen vaakuna 2007 Pieksänmaan ja Pieksämäen kuntaliitoksessa.

Pieksämäen vanha vaakuna (1951–2006)

Pieksämäen kauppalan/kaupungin aikaisempi vaakuna oli myös Hammarin suunnittelema. Sen selitys oli ”mustassa kentässä kultainen vinoristin ja apilaristin yhdistelmä”. Pieksämäen kauppalanvaltuusto hyväksyi vaakunan 20. syyskuuta 1951, ja sisäasiainministeriö vahvisti sen käyttöön 24. lokakuuta samana vuonna.

Vanhan vaakunan aihe viittaa rautatieverkon solmukohtaan, joka on vaikuttanut merkittävästi paikkakunnan kehittymiseen, sekä hengelliseen toimintaan, joka on saanut alkunsa paikkakunnalla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä heraldiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.