Peter van Inwagen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Peter van Inwagen on yhdysvaltalainen filosofi, joka toimii Notre Damen yliopiston John Cardinal O'Hara -oppituolin filosofian professorina. Hänen erikoisalojaan ovat metafysiikka, uskonnonfilosofia ja teonfilosofia. Hänen ansiostaan (An Essay on Free Will, 1983) inkompatibilismi (libertarianismi) on jälleen varteenotettava kanta analyyttisessä filosofiassa vapaata tahtoa koskevissa keskusteluissa.

Van Inwagen väitteli tohtoriksi Rochesterin yliopistosta ja on opettanut aiemmin useita vuosia Syracusen yliopistossa.

Filosofia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metafysiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Van Inwagen esitti teoksessaan Material Beings (1990), että eliöt ovat ainoita yhdistettyjä materiaalisia olioita, ja samalla, että ainoita materiaalisia olioita ovat alkeishiukkaset, solut ja soluista muodostuneet monisoluiset eliöt. Jokainen materiaalinen olio muodostuu lopulta alkeishiukkasista, ja ainoat asiat joita alkeishiukkasista voi muodostaa ovat eliöt. Näin jokapäiväiset kappaleet, kuten pöydät, tuolit, kivet ja pilvet eivät todellisuudessa ole olemassa; ne vaikuttavat olevan olemassa, koska alkeishiukkaset ovat järjestyneet tietyllä tavalla.

Esimerkiksi siinä missä vaikuttaa olevan tuoli, on todellisuudessa yhden materiaalisen olion sijasta suuri joukko elektroneja, fotoneja ja muita nopeasti liikkuvia alkeishiukkasia, sekä suuri määrä tyhjää tilaa hiukkasten välillä. Nämä hiukkaset eivät muodosta yhtä oliota tai kappaletta sen enempää kuin mehiläisparvi. Hiukkaset säilyttävät mehiläisparven tavoin enemmän tai vähemmän pysyvän muodon jonkun aikaa, mikä saattaa antaa vaikutelman yhdestä oliosta, samoin kuin jos yksittäiset mehiläiset olisivat hyvin pieniä ja niitä olisi hyvin monta. Yksittäisellä mehiläisellä sen sijaan on osia, jotka on yhdistetty oikealla tavalla, jotta se muodostaa yhden olion, mehiläisen. Samoin tuoliin kuuluva alkeishiukkanen on sisäisesti yksi, koska sillä ei ole osia. Tämän vuoksi alkeishiukkaset ja eliöt ovat ainoita olemassa olevia materiaalisia olioita.

Kristillinen filosofia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Van Inwagen on käsitellyt useita filosofisia kysymyksiä kristillisen filosofian näkökulmasta. Hänen kirjansa The Problem of Evil (2006) käsittelee erityisesti eläinten kärsimyksen ongelmaa kristinuskon näkökulmasta.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • An Essay on Free Will (1983)
  • Material Beings (1990)
  • Metaphysics (1993)
  • God, Knowledge and Mystery: Essays in Philosophical Theology (1995)
  • The Possibility of Resurrection and Other Essays in Christian Apologetics (1997)
  • The Problem of Evil (2006)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Peter van Inwagen
Tämä filosofiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.