Peter Weller

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Peter Weller
Henkilötiedot
Koko nimi Peter Frederick Weller
Syntynyt24. kesäkuuta 1947 (ikä 76)
Yhdysvallat Stevens Point, Wisconsin
Näyttelijä
Aktiivisena 1973–
Merkittävät roolit RoboCop
(RoboCop)
Christopher Henderson
(24)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Peter Frederick Weller (s. 24. kesäkuuta 1947 Stevens Point, Wisconsin) on yhdysvaltalainen Oscar-ehdokkuuden saanut näyttelijä, joka tunnetaan parhaiten RoboCop-elokuvista.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peter syntyi Stevens Pointissa, Wisconsinissa kesällä 1947. Hän kasvoi keskiluokkaisessa katolilaisessa perheessä; hänen äitinsä Dorothy oli kotiäiti ja isänsä Frederick lakimies ja tuomari sekä entinen armeijan helikopterilentäjä. Kun hänen isänsä vielä palveli armeijassa, Peter vietti lapsuudessaan useita vuosia ulkomailla. Perhe asui monta vuotta muun muassa Saksassa, ennen kuin muutti takaisin Yhdysvaltoihin Texasiin. San Antoniossa Peter kävi Alamo Heights High Schoolia, josta hän siirtyi valmistuttuaan opiskelemaan Pohjois-Texasin yliopistoon. Peter suoritti teatteritaiteen tutkinnon ja aloitti näyttelijänuransa heti valmistuttuaan American Academy of Dramatic Artsista. Vuonna 2014 Weller väitteli taidehistorian tohtoriksi Kalifornian yliopistosta.[1]

Näyttelijänura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peterin näyttelijänura alkoi 1970-luvulla teatterissa, ja hän esiintyi myös Broadwaylla. Samoihin aikoihin Peteristä tuli Actors' Studion jäsen. Pitkän uransa aikana hän on esiintynyt useissa elokuvissa ja televisiosarjoissa, kuten Superässä – Buckaroo Banzai, RoboCop, RoboCop 2, Rakkauden jumalatar, Sirius 6B – Tuhon planeetta, Odyssey 5, Sons of Anarchy ja 24.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]