Perteknetiumhappo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Perteknetiumhappo
PubChem CID 11805084
Ominaisuudet
Molekyylikaava HTcO4
Ulkomuoto kiinteänä (monohydraattina) kirkas kiteinen aine
Sulamispiste 118°C

Perteknetiumhappo (HTcO4) on vedystä ja perteknetaatti-ionista koostuva epäorgaaninen happo. Se on hyvin vahva happo ja muistuttaa ominaisuuksiltaan perkloorihappoa (HClO4).

Perteknetiumhappoa voidaan valmistaa helposti jostain perteknetaattisuolasta, kuten kalium- tai ammoniumperteknetaatista, vetyä lisäävällä kaioninvaihtajalla.

Perteknetiumhappoliuosta voidaan konsentroida keittämällä tai haihduttamalla vettä pois. Konsentroinnin myötä liuoksen väri ja ominaisuudet kuitenkin muuttuvat. Liuoksen konsentraation ollessa noin 4–5 M liuos alkaa muuttua kellertäväksi ja 7 M konsentraatiossa se on jo kirkkaan kanarialinnunkeltainen. 10 M konsentraatiossa liuos muuttuu hunajankaltaiseksi tummankeltaiseksi ja viskoosiksi seokseksi. Jos tummankeltaiseen liuokseen lisätään vettä, kellertävä väri vaalenee ja lopulta häviää, eikä liuokseen muodostu saostumia. Jos taas veden haihduttamista tummankeltaisesta liuoksesta jatketaan edelleen, liuos muuttuu tiilenruskeaksi ja sinne muodostuu tummaa sakkaa. Tumma sakka on todennäköisesti kidevedellistä teknetiumdioksidia (TcO2 · nH2O).

Keltainen väri on kuitenkin poikkeuksellinen siirtymämetalliyhdisteen liuokselle, jossa siirtymämetallikationilla ei ole d-elektroneja, ja siitä voidaankin päätellä, että konsentraation muuttuessa liuoksessa tapahtuu muutoksia teknetiumin koordinoitumisessa ja hapetusasteessa, ja liuos on itse asiassa seos erilaisia teknetiumin, hapen ja vedyn yhdisteitä ja ioneja. Matalassa vesikonsentraatiossa perteknetiumhappo voi protonoida itsensä muodostaen hieman H2TcO4+-ioneja, jotka hajoavat TcO3+-ioneiksi ja vedeksi. TcO3+-ioni voi puolestaan reagoida liuoksessa olevan perteknetaatti-ionin (TcO4-) kanssa, jolloin muodostuu diteknetiumheptoksidia (Tc2O7). Liuoksen viskositeetin kasvu johtuu puolestaan vetysidosten muodostumisesta. Keltainen, viskoosi liuos sisältää todennäköisesti H5TcO6-yhdistettä.

Kiinteänä (luultavasti monohydraattina HTcO4 · H2O) perteknetiumhappo on kirkasta ja väritöntä kiteistä ainetta. Se muodostaa kuitenkin hitaasti jotain purppuranpunaista ja haihtuvaa yhdistettä, joka todennäköisesti on diteknetiumpentoksidia (Tc2O5). Vesiliuoksessa punertava yhdiste hajoaa muodostaen lähinnä hydratoitunutta teknetiumdioksidia (TcO2 · nH2O) ja diteknetiumheptoksidia (Tc2O7). Kiinteä, kiteinen perteknetiumhappo sulaa noin 118°C lämpötilassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Perteknetiumhappo.