Perjantain moskeija (Şəki)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Perjantain moskeija
Cümə-moskeijan julkisivu Şəkissä, Azerbaidžanissa.
Cümə-moskeijan julkisivu Şəkissä, Azerbaidžanissa.
Nimi Perjantain moskeija
Toinen nimi Cümə məscidi
Tekijä Tuntematon
Valmistumisvuosi 1700-luku (tarkka vuosi ei tiedossa)
Taiteenlaji Arkkitehtuuri
Nykyinen omistaja Azerbaidžanin valtio
Sijainti Şəki, Azerbaidžan
Paikkakunta Şəki
Koordinaatit 41.2037°N, 47.1956°E

Perjantain moskeija eli Cümə-moskeija (azer. Cümə məscidi) on historiallinen moskeija, joka sijaitsee Şəkin kaupungissa Azerbaidžanissa. Se on yksi kaupungin vanhimmista ja merkittävimmistä moskeijoista.[1]

Rakentaminen ja varhaiset vaiheet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moskeija rakennettiin 1700-luvulla Şəkin kaupungin keskusta-alueelle. Sen tarkkaa rakennusvuotta ei tiedetä, mutta useimmat lähteet viittaavat 1700-luvun puoleenväliin.[2] Moskeijan rakennuttajasta ja rahoittajasta ei ole säilynyt tarkkoja tietoja, mutta sen oletetaan olevan paikallisen yhteisön yhteinen ponnistus.

Cümə-moskeija on tyypillinen esimerkki Şəkin arkkitehtuurikoulukunnasta, joka tunnetaan omaperäisestä tyylistään ja koristeellisuudestaan. Rakennuksessa on käytetty paikallisia materiaaleja, kuten jokikiveä ja puuta, jotka ovat kestäneet aikaa hyvin.

Neuvostoaika ja itsenäisyyden aika

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neuvostoaikana uskonnon harjoittaminen oli rajoitettua, ja monet moskeijat suljettiin tai muutettiin muuhun käyttöön. Cümə-moskeija kuitenkin säästyi tältä kohtalolta, vaikka sen toiminta olikin rajoitettua.

Azerbaidžanin itsenäistyttyä vuonna 1991 uskonnonvapaus palautettiin, ja Cümə-moskeija avattiin jälleen täysipainoisesti uskonnolliseen käyttöön. Moskeija on sittemmin kunnostettu useaan otteeseen, ja se on säilyttänyt asemansa tärkeänä uskonnollisena ja yhteisöllisenä keskuksena Şəkin asukkaille.

Arkkitehtuuri

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cümə-moskeija on kaksikerroksinen rakennus, jossa on laaja sisäpiha. Rakennuksen julkisivu on koristeltu perinteisillä Şəkin arkkitehtuurin elementeillä, kuten şəbəkə-ikkunoilla ja puukaiverruksilla.[3]

Moskeijan vieressä kohoaa korkea minareetti, joka on myös rakennettu perinteiseen Şəkin tyyliin. Minaretti on koristeltu geometrisin kuvioin ja tiilimuurauksella. Se on tärkeä osa moskeijan siluettia ja toimii myös rukouskutsun kuuluttamiseen.

Moskeijan sisätilat ovat avarat ja valoisat. Pääsalissa on suuri määrä rukousmattoja, ja seinät on koristeltu Koraanin jakeilla ja muilla islamilaisilla kuvioilla. Mihrab, joka osoittaa suunnan kohti Mekkaa, on koristeltu erityisen taidokkaasti. Lisäksi moskeijassa on erillinen tila naisille.

Nykyinen käyttö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cümə-moskeija on edelleen aktiivisessa käytössä, ja se on tärkeä osa Şəkin uskonnollista elämää. Moskeijassa järjestetään päivittäiset rukoukset, perjantairukoukset sekä uskonnolliset juhlat ja tapahtumat. Se toimii myös kokoontumispaikkana paikalliselle yhteisölle.

Cümə-moskeija on paitsi tärkeä uskonnollinen keskus myös merkittävä osa Şəkin kulttuuriperintöä. Moskeija on myös suosittu matkailukohde, ja sen arkkitehtuuri ja historia houkuttelevat kävijöitä ympäri maailmaa. Se on osa UNESCOn maailmanperintökohdetta ”Şəkin historiallinen keskusta ja kaanien palatsi”.[2]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]