Perintätoimisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Perintätoimistolla tarkoitetaan yritystä, joka on keskittynyt yksityishenkilöiden tai muiden yritysten ja yhdistysten velkojen perimiseen. Tällaisia perittäviä voivat olla kaikki palveluun tai tuotteeseen liittyvät asiat. Suomessa perintätoimistolla täytyy olla voimassa oleva perintälupa[1].

Yleensä palvelut kattavat laskutus- ja muistutuspalvelut, vapaaehtoisen ja oikeudellisen perinnän sekä erilaisia luotonhallintaan liittyviä palveluita. Yrityksille tarjotaan kansainväliseen perintään liittyviä palveluita ja jälkiperinnän seurantaa.

Perintätoimistot ovat laajentaneet toimintaansa myös ulos perinteisiltä toimialueiltaan. Nykyään ne tarjoavat palveluitaan myös asiakkaan valintaan ja luottopäätöksen tekemiseen. Ne myös ostavat saatavia yrityksiltä ja yksityisiltä.

Alan suurimmat toimijat Suomessa ovat ulkomaalaiset Intrum Justitia ja Lindorff Oy, jotka yhdistivät toimintansa kesällä 2017[2]. Suomen markkinoilla yritykset jatkavat kuitenkin kilpailijoina. Suomen toiseksi suurin perintätoimisto on Vaasassa vuonna 1991 perustettu OK Perintä [3], joka on nykyään osa kansainvälisillä markkinoilla toimivaa norjalaista B2Holding-konsernia. Suurimmat kotimaiset toimijat kuuluvat Suomen perimistoimistojen liittoon.[4]

Suurimmat toimijat toimivat useissa Euroopan maissa, liikevaihdot ovat useita satoja miljoonia euroja vuodessa ja useat toimijat on listattu pörssiin.

Toimijoita valvoo muun muassa Kilpailu- ja kuluttajavirasto.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.