Per Andersson

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Per Edvin ”Sahara” Andersson (1941 Helsinki17. huhtikuuta 2011 Koh Chang, Thaimaa[1]) oli suomalainen palkkasoturi.

Koulukodissa kasvanut ja nyrkkeilyä harrastanut Per Andersson lähti seikkailunhalusta merille 1960-luvun alussa. Hän myöhästyi 1962 laivastaan Rotterdamissa ja joutui työn, asunnon ja rahan puutteessa liittymään Ranskan muukalaislegioonaan.

Andersson palveli legioonassa kuusi vuotta 1962–1968 ja oli välillä legioonan rangaistuskomppaniassakin. Legioonasta karattuaan[2] Andersson oli palkkasoturina Kongossa ja Angolassa. Hän oli vielä kolme vuotta Espanjan muukalaislegioonassa 1972–1975 ja joutui tänä aikana istumaan 11 kuukautta sotilasvankilassa taposta syytettynä. Tämän jälkeen Andersson oli vielä amerikkalaisen palkkasoturijärjestön keikkahommissa sotilaskouluttajana vuoteen 1984 saakka muun muassa Nicaraguassa ja Angolassa.

Sotilasuransa jälkeen Andersson asui Kööpenhaminassa ja oli muun muassa henkivartijana. Palattuaan Suomeen hän sotkeutui mukaan hasiksen salakuljetukseen ja sai siitä pari vankeustuomiota. Vankilasta päästyään Andersson toimi matkailualalla muun muassa ulkomaisten turistien koiravaljakkokuskina sekä hiihto-, pyöräily-, kanootti- ja patikkaretkien vetäjänä.

Eläkkeelle jäätyään Andersson muutti ensin Floridaan ja sitten Thaimaahan. Andersson asui Thaimaassa Koh Changin saarella. Petri Sarjanen on kirjoittanut Anderssonin elämänvaiheista kirjan Sahara - Palkkasoturi Per Andersson (Kustannusosakeyhtiö Revontuli, 1999).

Andersson kuoli 17. huhtikuuta 2011 Koh Changin saarella Thaimaassa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Suomalainen palkkasoturi Per ”Sahara” Andersson on kuollut. (web.archive.org) Thaimaan Suomalainen. Viitattu 11.5.2015.
  2. Sarjanen, Petri: Sahara: palkkasoturi Per Andersson, s. 100