Pelurin virhepäätelmä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pelurin virhepäätelmä tai uhkapelaajan harha (engl. Gambler's fallacy) on tilasto- ja argumentaatiovirhe, jossa nojataan taikauskoisesti tai toiveajattelun luonteisesti "todennäköisyyksien lakeihin" ajatellen, että kun jokin on tapahtunut tietyllä aikavälillä normaalia useammin, se tulee tapahtumaan tulevaisuudessa harvemmin.[1] Etenkin jos on kyse tapahtumista, jotka ovat joka kerralla yhtä satunnaisia, on kyseessä yksiselitteisesti virhepäätelmä.

Formaalimmin ilmaistuna virhepäätelmä voidaan esittää seuraavanlaisena kaavana:[2]

 1. X on tapahtunut.
 2. X on erilainen tulos, kuin mitä odotetaan tapahtuvan keskimäärin tai pitkän aikavälin jälkeen.
 3. Siksi X:n täytyy loppua pian.

Pelurin virhepäätelmä tapahtuu seuraavanlaisissa muodoissa:

 • Voittoputki: Epäsäännöllisestä tapahtumasta on odotettavissa tietynkaltainen tulos, koska se on tapahtunut hiljattain.
 • Todennäköisyyden lait tai Nyt täytyy olla jo minun vuoroni: Tietynkaltainen tulos on odotettavissa, koska sitä ei ole tapahtunut hiljattain.
 • Todennäköisyyden lait tai Olen kuluttanut onneni loppuun: Tietynkaltainen tulos ei ole odotettavissa, koska se on tapahtunut hiljattain.
 • Huonon onnen jatkumo: Tietynkaltainen tulos ei ole odotettavissa, koska sitä ei ole tapahtunut hiljattain.

Esimerkkejä pelurin virhepäätelmästä argumentaatiovirheenä:

 • Japaniin on iskenyt jo useita tsunameja. Ei niitä enää voi tulla.
 • Kenraali Rommel on voittanut jo useita taisteluja. Seuraavan taistelun voittavat britit, koska Rommelin voittoputki ei voi jatkua.
 • Lottoriveissä ei ole pitkään aikaan esiintynyt ykköstä, joten ensi lauantain rivissä se todennäköisesti jo on.
 • Viime aikoina olen saanut kielten kokeista niin paljon huonoja numeroita, että ensi viikon englanninkokeesta saan luultavasti ainakin kasin.
 • Olen ympyröinyt tämän kokeen monivalinnasta jo 6 kertaa putkeen vaihtoehdon D, eli jonkun näistä vastauksista on pakko olla väärin.

Asia saattaa olla jopa täysin päinvastoin. Esimerkiksi useat Japaniin iskeneet tsunamit voivat viitata siihen, että Japani on tsunamiherkkä maa, kenraali Rommelin menestys voi viitata siihen, että hänen sotataitonsa ovat hyvät ja lottopallojen arvonta on joka kerran käytännössä yhtä satunnainen, joten edelliset tulokset eivät vaikuta tuleviin ja se, joka saa kielten kokeista erittäin paljon huonoja numeroita, ei ilmeisesti ole hyvä kielissä. Kokeen oikeaa tai väärää vastausta ei myöskään voi päätellä siitä kuinka monta samaa monivalinnan vaihtoehtoa on valinnut peräkkäin, vaan ainoastaan tietämällä oikean vastauksen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Hersh Shefrin: Beyond Greed and Fear - Understanding Behavioral Finance and the Psychology of Investing, s. 4–10. Oxford University Press, Inc., 2002. ISBN 978-0-19-5304213.
 2. Nizkor.org (Arkistoitu – Internet Archive) Luettu 21.11.2007