Kuumien käsien harha

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kuumien käsien harha tai heittoputki-vaikutus (engl. Hot-hand fallacy) on psykologiassa esiintyvä kognitiivinen vinouma, jonka seurauksena päätöksentekijä virheellisesti uskoo viimeaikaisen menestyksen satunnaisessa tapahtumassa (esimerkiksi kolikonheitossa) johtavan parempaan menestykseen myöhemmissäkin yrityksissä. Esimerkiksi jos henkilö on arvannut vaihtoehdon "kruuna" kolme kertaa peräkkäin oikein, niin hän saattaa uskoa omaavansa kuumat kädet saadakseen neljännenkin kolikonheiton oikein. Tutkijat Gilovich, Vallone & Tversky (1985)[1] tutkivat kuumien käsien ilmiön esiintymistä koripalloilijoiden keskuudessa. Heidän mukaansa koripalloilijat hahmottavat satunnaiset tapahtumat hieman virheellisesti, sillä pelaajien mukaan esimerkiksi "kruunan" tai "klaavan" esiintymistodennäköisyys kasvaa "heittoputken" seurauksena.[1] Toisaalta Gilovich, Vallone & Tversky (1985) totesivat myös, että viimeaikainen menestys tarkkuutta ja taitoa vaativissa urheilusuorituksissa, kuten koripallon hyppyheitossa, saattaa muuttaa pelaajan ulkoista käyttäytymistä ja täten parantavan henkistä itseluottamusta ja väliaikaisesti lieventävän fyysistä uupumusta.[1]

Esimerkkejä kuumien käsien harhasta myös urheilumaailman ulkopuolelta:

  • Kolme viimeisintä osakesalkkuun lisäämääni osaketta on tuottanut viimeisen viikon aikana positiivisesti! Minulla on nyt kuumat kädet seuraavienkin osakkeiden valintaan!
  • Kaksi edellistä koetta on mennyt todella hyvin. Minulla on nyt putki päällä, joten seuraavankin on pakko mennä hyvin!

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Thomas Gilovich, Robert Vallone, Amos Tversky: The Hot Hand in Basketball: On the Misperception of Random Sequences. Cognitive Psychology, 1985, nro 3, s. 295–314. doi:10.1016/0010-0285(85)90010-6. http://wexler.free.fr/library/files/gilovich%20(1985)%20the%20hot%20hand%20in%20basketball.%20on%20the%20misperception%20of%20random%20sequences.pdf Artikkelin verkkoversio.