Peltopiennarsammal

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Peltopiennarsammal
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Suomessa: Äärimmäisen uhanalainen

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Ryhmä: Sammalet Bryobionta
Kaari: Lehtisammalet Bryophyta
Luokka: Aitosammalet Bryopsida
Lahko: Nuotiosammalten lahko Funariales
Heimo: Nuotiosammalten heimo Funariaceae
Suku: Piennarsammalet Entosthodon
Laji: fascicularis
Kaksiosainen nimi

Entosthodon fascicularis
(Hedw.) Müll.Hal.

Katso myös

  Peltopiennarsammal Wikispeciesissä

Peltopiennarsammal eli piennarsammal (Entosthodon fascicularis) on lehtisammallaji nuotiosammalten heimossa (Funariaceae). Sitä esiintyy Euroopassa ja Pohjois-Afrikassa.

Peltopiennarsammal on pieni ja kasvutavaltaan akrokarppinen (pesäkekärkinen), itiöpesäkkeineen noin yhden senttimetrin korkea. Lehdet ovat leveän soikeita ja keskisuonellisia. Itiöpesäkkeitä kasvaa yleisesti ja itiöt ovat melko pieniä. Itiöpesäkkeiden kansi on sileä ja kupera. Niiden yläosassa on huppumainen huntu, joka on epäsymmetrinen, hunnun kärki on taipunut toiselle puolelle. Peltopiennarsammalta muistuttaa hyvin paljon samantyyppisillä paikoilla elävä päärynänuppusammal (Physcomitrium pyriforme), jonka itiöpesäkkeiden kärki ja huntu ovat vähän erilaisia.

Suomen alueella peltopiennarsammal on levinneisyydeltään lounainen ja harvinainen. Sitä on kasvanut Ahvenanmaalla ja Varsinais-Suomessa, mutta esiintymät ovat hävinneet. Vuonna 2019 laji on Suomessa luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi lajiksi.[2]

Peltopiennarsammal on kasvanut maapaljastumilla kalkkipitoisella ja kostealla savimaalla. Isossa-Britanniassa se elää kalkittomalla maalla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hodgetts, N.: Entosthodon fascicularis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-1. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 5.4.2021. (englanniksi)
  2. Suomen Lajitietokeskus: Peltopiennarsammal – Entosthodon fascicularis | Yleiskuvaus laji.fi. Viitattu 4.4.2021.