Pelastussukellusvene

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Käytöstä poistettu yhdysvaltalainen pelastussukellusvene Mystic telakoituneena ydinsukellusveneeseen.

Pelastussukellusvene on pieni sukellusvene, jonka tehtävä on sukeltaa haaksirikkoutuneen sukellusveneen luokse ja pelastaa sen miehistö.

Toimintaperiaate[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltalainen pelastussukellusvene laivan nosturissa.

Pelastussukellusveneen saaminen onnettomuuspaikalle täytyy tehdä nopeasti, sillä rikkoutuneen tai jumiutuneen sukellusveneen miehistö ei pärjää kauaa ilman vettä, ruokaa ja lämmitystä. Pelastussukellusvene voidaan kuljettaa suurella lentokoneella lähemmäs kohdealuetta ja itse tapahtumapaikalle laivalla tai suuremmalla sukellusveneellä.[1][2]

Pelastustilanteessa sukellusvene telakoituu apua tarvitsevan sukellusveneen luukulle, jonka kautta selviytyjät siirtyvät toiseen sukellusveneeseen ja kuljetetaan emäalukselle. Pelastussukellusveneet voivat kuljettaa ihmisiä yleensä vain muutamasta muutamaan kymmeneen, joten pelastuskohteelle joudutaan tekemään useita sukelluksia koko miehistön pelastamiseksi.[1][2]

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäläinen Bester-luokan sukellusvene

Pelastussukellusveneitä ei ole runsaasti, joten sukellusveneonnettomuuksissa on tarjottu kansainvälistä pelastusapua, esimerkiksi Venäjän laivaston Kurskin, Argentiinan laivaston ARA San Juanin ja Indonesian laivaston KRI Nanggalan onnettomuuksissa.[3][4][5] Pelastussukellusveneitä on esimerkiksi Intian, Ruotsin (URF), Singaporen, Venäjän ja Yhdysvaltain laivastoilla. Britannialla, Ranskalla ja Norjalla on yhteinen NATO Submarine Rescue System -hanke.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Deep Submergence Rescue Vehicle - DSRV Military.com. Viitattu 5.12.2023. (englanniksi)
  2. a b Submarine rescue Naval Undersea Museum. Viitattu 5.12.2023.
  3. Erkki A. Kauhanen: Syvyyksistä pelastaminen on erittäin vaikeaa Helsingin Sanomat. 15.8.2000. Viitattu 5.12.2023.
  4. "Kuin menisi hautajaisiin päivittäin" – kadonneen sukellusveneen miehistön omaisten piina jatkuu Argentiinassa Yle Uutiset. 27.11.2017. Viitattu 5.12.2023.
  5. Indonesian vesillä uponneen sukellusveneen hylky löytynyt – alus hajonnut kolmeen osaan Ilta-Sanomat. 25.4.2021. Viitattu 5.12.2023.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Rettungs-U-Boot