Pelageja (artisti)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pelageja

Pelageja Sergejevna Telegina (ven. Пелаге́я Серге́евна Теле́гина, o.s. Hanova (ven. Ханова), s. 14. heinäkuuta 1986 Novosibirsk, Neuvostoliitto) on venäläinen laulaja, Pelageja-nimisen yhtyeen perustaja ja solisti. Hän esittää venäläisiä kansanlauluja, romanssimusiikkia ja yhtyeen omaa tuotantoa.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelageja Hanova syntyi taiteelliseen perheeseen. Hänen äitinsä oli laulaja ja teatteriohjaaja sekä ohjaamisen ja näyttelemisen opettaja. Ensimmäistä kertaa Pelageja esiintyi lavalla nelivuotiaana. Kahdeksan vuoden iässä hän pääsi ilman pääsykokeita Novosibirskin konservatorion musiikkikouluun.

Kun Pelageja oli yhdeksänvuotias, hän osallistui Utrennjaja zvezda (Aamutähti) -nimiseen lasten ja nuorten laulukilpailuun ja voitti sen. Kymmenen vuoden iässä Pelageja solmi sopimuksen Feelee Records -levy-yhtiön kanssa ja muutti Moskovaan. Hän opiskeli musiikkia Gnesin-musiikkiakatemiassa ja kävi musiikki- ja tanssipainotteista koulua nro 1113. Pelageja valmistui koulusta tavallista nopeammin, 14-vuotiaana, ja pääsi opiskelemaan Venäjän teatteritaiteen akatemiaan näyttämötaiteen linjalle. Hän valmistui erinomaisin arvosanoin vuonna 2005. Samoihin aikoihin perustettiin Pelageja-niminen etno-folk-rock-yhtye.

Vuosina 2012–2014 Pelageja toimi Venäjän The Voice -ohjelman (ven. Голос) tähtivalmentajana ja vuosina 2014–2016 sekä 2018 hän valmensi formaatin lasten versiossa The Voice Kids (ven. Голос. Дети).

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1999 — Любо! (Ljubo!), single

2003 — Пелагея (Pelageja)

2006 — Сингл (Singl), single

2007 — Девушкины песни (Devuškiny pesni)

2009 — Сибирский драйв (Sibirski draiv), konserttitaltiointi (DVD ja CD)

2010 — Тропы (Tropy)

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelageja palkittiin vuoden 1996 parhaana venäläisen kansanlaulun esittäjänä (Лучший исполнитель народной песни в России 1996 года).

Vuonna 2014 Ingušian tasavallan presidentti Junus-bek Jevkurovin päätöksellä Pelagejalle myönnettiin ansioituneen kulttuuritoimijan arvonimi (Заслуженный работник культуры Республики Ингушетия) tunnustuksena merkittävästä Ingušian kulttuurin hyväksi tehdystä työstä.

Vuonna 2015 Pelageja voitti Parhaan folk-musiikin esittäjän palkinnon Venäjän kansallisessa musiikkigaalassa.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2010 Pelageja Hanova meni naimisiin ohjaaja Dmitri Jefimovitšin kanssa. Heidän liittonsa kesti kaksi vuotta. Pelageja ja jääkiekkoilija Ivan Telegin avioituivat 16. kesäkuuta vuonna 2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • www.pelagea.ru
  • www.24smi.org