Pekka Juho Pesonen

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pekka Juho Pesonen (4. heinäkuuta 1863 Sääminki - 2. maaliskuuta 1933 Viipuri)[1][2] oli viipurilainen tukkukauppias. Yhdessä veljensä Iikka Pesosen kanssa hän avasi liikkeensä Viipurin maalaiskunnan Papulassa vuonna 1886,[3] josta siirtyi keskikaupungille 1888.[4]

Jo hyvin varhaisessa vaiheessa hän alkoi harjoittaa laajamittaista tukkukauppaa ja liike laajeni nopeasti. Pesosen liikkeen hallinnassa oli kokonainen kortteli Kannaksenkatu 12:ssa (Pietarinkatu 12, nyk. Leningradskij Sosse), käsittäen lopulta kolme suurta kivistä kerrostaloa ja matalamman puutalon, jossa sijaitsi Pesosen liikkeen kangaskauppa-osasto.

P.J.Pesonen on mainittu suomalaisten suurliikemiespiirien tienraivaajaksi[5] Viipurissa ja monet hänen liikkeensä palveluksessa olleet perustivat sittemmin omia liikkeitä. Pesonen toi hyvin paljon erilaisia maatalouden ja teollisuuden tuotteita Venäjältä ja hän vieraili ahkerasti Pietarissa kauppoja hieromassa. Myös Kiinaan hänellä oli kauppasuhteita ja hän tuotti maahan teetä, jonka pakkasi omassa pakkaamossa.

Tukkukauppias Pesosella oli oman aikansa modernein puhelinjärjestelmä ja kaukokirjoitinlaitteisto.kenen mukaan? Tavarakuljetuksia hoideltiin omalla kuorma-autolla ja tukkukauppiaalla itsellään oli oma auto ja kuljettaja käytössään.

Pesosella oli erinomaiset suhteet maalaisväestöön ja nämä saivat kaupunkireissuillaan Pesoselta ilmaisen yösijan ja hevoselleen pilttuun. Ilmainen teetarjoilu kuului myös asiaan. Pesosen liikkeellä oli myös monipuolinen valikoima maaseudun tarvekaluja ja hän pystyi näin saamaan liikkeeseensä ensiluokkaisia maaseudun tuotteita vaihtokaupalla.

Pesosella oli Viipurin eteläpuolella Nuoraalla maatila ja iso sikala, jonka tuottamaa lihaa hän myi Viipurin ravintoloitsijoille (mm. Espilä) ja vähittäiskauppiaille.

Pesosen liike ajautui rahoitusvaikeuksiin 20-30 luvun laman seurauksena, koska kolmas liiketalo oli valmistumassa ja asuinkerroksen osakehuoneistot eivät menneetkään kaupaksi esisopimuksista huolimatta. Savo-Karjalan osakepankki ei suostunut rahoitusjärjestelyihin ja liike lopetettiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Kuolinilmoitus: "Karjala" 3.3.1933
 2. Nekrologi "Karjala" 7.3.1933
 3. Viipurin Sanomat 1886 nro 172
 4. Viipurin Sanomat 1888 nro 137
 5. Vilho Karjalainen

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • TAMK: VirtuaaliViipuri 1939 - Kuvia ja videoita Pesosen liiketaloista virtuaaliviipuri.tamk.fi.
 • Kyösti Järvinen: Suomen Tukkukauppa ja tukkukauppiaat 1800 luvulla, s. 165. Porvoo, WSOY:n kirjapaino: Kustannusliike Suomen Kauppa ja Teollisuus Helsinki, 1940.
 • ”Vilho Karjalainen - Miten Karjalan tukkukauppa suomalaistui”, Tukkukauppiaiden muistelmia, s. 108. Helsinki, SKS:n kirjapaino: Suomen Tukkukauppiaiden Liitto r.y., 1945.
 • Viipurin Kirja - muistojulkaisu, s. 310. Torkkelin säätiö, 1958.
 • Suomen tukkukaupat ja tukkukauppiaat. Helsinki: Suomen tukkukauppiaiden liitto, 1930.
 • Kalevi Tilli: Viipuri. Helsinki: WSOY, 1985.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.