Pegasos (potilastietojärjestelmä)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pegasos on CGI:n (ent. WM-data) kehittämä ja ylläpitämä potilastietojärjestelmä. Järjestelmä sisältää useita eri toiminteita, kuten ajanvarauksen, yhteydenoton, neuvonnan, tulospostin sekä sähköisen sairauskertomuksen. Potilaan nimi- ja osoitetiedot (sekä ammatti, mikäli se on väestörekisterin tiedossa) järjestelmä saa suoraan Digi- ja väestötietovirastosta, joten ne ovat aina ajan tasalla. Mikäli potilas on turvakiellossa, kuka tahansa järjestelmän käyttäjä ei voi saada hänen osoitetietojaan. Järjestelmään voidaan tallentaa potilaasta muitakin tietoja näiden lisäksi, kuten puhelinnumero ja mahdollinen kerrostalon rappukäytävän ulko-oven avaamiseen tarvittava ns. ovikoodi.

Pegasos on vuosien varrella saanut osakseen kritiikkiä mm. hitaudesta. Toimintaa onkin useissa käyttöpaikoissa saatu huomattavasti nopeammaksi käyttämällä Pegasosta Citrixin avulla, joka huolehtii ikkunoinnista. Kun Pegasosta käytetään Citrixin kautta, ohjelma suoritetaan palvelimessa, eikä työaseman resursseilla juurikaan ole merkitystä. Tämä mahdollistaa potilastietojärjestelmän käyttämisen myös niissä työasemissa joiden resurssit eivät riitä client-version suorittamiseen. Ohjelmaa käyttävät useat Suomen kaupungit ja kunnat terveyskeskuksissa ja sairaaloissa.

Lääkärilehden tekemässä tutkimuksessa keskeisistä potilastietojärjestelmistä Pegasos sai lääkäreiltä kaikkein kehnoimman arvosanan.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ohjelmistoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.