Pedro Cieza de León

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pedro Cieza de León
Crónica del Perú (ensimmäinen osa, 1553)
Crónica del Perú (ensimmäinen osa, 1553)
Henkilötiedot
Syntynytnoin 1520
Espanja
Kuollut1554
Sevilla, Espanja
Puoliso Isabel López
Muut tiedot
Merkittävät teoksetCrónica del Perú (1553)
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Pedro Cieza de León oli 1500-luvulla elänyt espanjalainen kirjoittaja. Hän oli aluksi sotilas, mutta sittemmin hänestä tuli historioitsija ja maantieteilijä.

Cieza de León syntyi varakkaaseen perheeseen. Noin 15-vuotiaana vuonna 1535 hän lähti Cartagenaan ja pysyi Amerikan mantereella vuoteen 1551 asti, jolloin hän palasi pysyvästi Espanjaan. Tuolloin vuosien 1535 ja 1551 välillä Cieza de León toimi hyvin aktiivisesti; hän osallistui tutkimusmatkoille, taisteli sotilaana sekä kirjasi ylös asioita ja tapahtumia.

Vuonna 1551 Cieza de León palasi Espanjaan ja meni naimisiin Isabel Lópezin kanssa Sevillassa. Siellä hän myös julkaisi suuren Perun historiaa käsittelevän teoksensa ensimmäisen osan vuonna 1553. Hänen vaimonsa Isabel López kuitenkin kuoli pian teoksen julkaisun jälkeen vuonna 1554. Cieza de Leónin muu kirjallinen tuotanto on julkaistu vasta vuosisatoja myöhemmin. Historiateoksen toinen osa julkaistiin vuonna 1871 ja kolmas osa vasta vuonna 1979. Neljännestä ja viimeisimmästä osasta tunnetaan vain kolme ensimmäistä kirjaa. Ei kuitenkaan ole todisteita siitä, että Cieza de León olisi itse kirjoittanut kolmannen ja neljännen osan.

Crónica del Perú

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crónica del Perú on teos Perun valtakunnan historiasta, mutta se sisältää myös tietoa Andien ja Amazonin sademetsäalueen kasvistosta ja eläimistöstä sekä inkojen kulttuurista, käyttäytymisestä ja yhteenotoista valloittajien kanssa. Vaikka teoksen nimi on Crónica del Perú, teoksessa kuvataan myös alueita, jotka kuuluvat nykyisin Kolumbian valtioon.

Teoksen kerronta on tarinallista, mutta Cieza de León pyrkii kertomaan asioita todenmukaisesti. Teoksen esipuheessa Cieza de León mainitsee esikuvakseen Ciceron.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]