Pazuzu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pazuzua kuvaava assyrialainen veistos ensimmäiseltä vuosituhannelta eaa.

Pazuzu on assyrialaisessa ja babylonialaisessa mytologiassa tuulten demonien kuningas ja Hanbi-jumalan poika. Pazuzu edustaa myös lounaistuulta. Pazuzu kuvattiin usein osittain ihmis- ja osittain eläinhahmoisena. Sillä oli usein esimerkiksi leijonan tai koiran pää, miehen ruumis, skorpionin häntä ja käärmemäinen penis.[1] Pazuzu kuvattiin usein oikea käsi osoittamassa ylöspäin ja vasen alaspäin. Symbolilla on ollut vanha okkultistinen merkitys: ”kuten ylhäällä, niin myös alhaalla”.

Pazuzu hallitsi lounaistuulta, joka tunnettiin kuivuuden ja nälänhädän tuojana kuivina kausina ja heinäsirkkojen tuojana sateisina kausina. Toisaalta Pazuzu suojeli ihmisiä rutolta ja muilta pahoilta voimilta, etenkin pahalta jumalattarelta Lamashtulta.[1][2][3]

Populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pazuzu esiintyy William Peter Blattyn kauhuromaanissa Manaaja ja sen elokuvasovituksessa. Tarinan alussa isä Merrin löytää Pazuzua kuvaavan esineen arkeologiselta kaivauspaikalta Pohjois-Irakista. Myöhemmin demoni riivaa pikkutytön Yhdysvalloissa.[1] Pazuzu on suomalaisen Oranssi Pazuzu -yhtyeen nimessä.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Graff, Sarah (Associate Curator): Pazuzu: Beyond Good and Evil The Metropolitan Museum of Art, i.e. The Met Museum. September 29, 2014. Viitattu 14.2.2018.
  2. Sipper, Joshua: Mesopotamian Demon Pazuzu: Spells & Offerings | Study.com Study.com. Viitattu 14.2.2018. (englanniksi)
  3. Kalensky, Patricia: Statuette of the demon Pazuzu with an inscription Louvre. Viitattu 14.2.2018.
  4. Ari Väntänen: ”Uudessa levyssä on kyse siitä, miten helposti joukkoja voi ajaa psykoosiin” – haastattelussa Oranssi Pazuzu inferno.fi. 5.7.2020. Viitattu 16.2.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.