Pavel Landgraf

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pavel Landgraf

Pavel Landgraf (s. 18. syyskuuta 1940 Prahassa) on Suomessa asuva ja työskentelevä taidemaalari. Hän opiskeli maalausta ja taidehistoriaa Frankfurt am Mainin Städel-koulussa ja Pariisin École des Beaux-Arts -taideakatemiassa. Landgraf on taidemaalariliiton ja Kiilan jäsen.

Landgrafin teokset jakautuvat abstrakteihin ja figuratiivisiin maalauksiin. Jälkimmäisiin kuuluu mm. sarja pulloasetelmia. Niiden synnystä taiteilija on kertonut seuraavaa: ”Nykyään arvelen, että pullot olivat syöpyneet mieleeni Hannerlen nukketeatterin kautta. Juutalaisen naapuriperheen tytär ja ystäväni Hannerle oli minua neljä vuotta vanhempi, ja hän oli aina esittänyt minulle nukketeatteria. Kun me kaksi vierailimme isovanhempieni luona maalla, hän esitti minulle nukketeatteria keittiön ikkunalaudalla käyttäen nukkejensa korvikkeina tyhjiä pulloja. Olimme yhdessä askarrelleet pulloille nukenvaatteita; se oli meidän oma pulloteatterimme! Yhtenä aamuna Hannerlen oikea nukketeatteri seisoi minun huoneessani. Hannerle oli jättänyt sen minulle kaikkine nukkeineen. Äitini selosti minulle, että Hannerlen perhe oli ’yhtäkkiä joutunut muuttamaan’. Vasta paljon myöhemmin sain tietää, että Gestapo oli hakenut koko perheen. Asetelmista tuli siksi minulle rakas aihe – muisto pienestä Hannerle-tytöstä. Kutsun asetelmiani ’koalitioiksi’, koska esitän pulloja sekä muita astioita ja esineitä erilaisina yhdistelminä.”

Landgrafilla oli ”ekspressiivinen” vaihe, jolloin hänellä oli konkreettinen mielikuva valmiista taulusta nimineen, kun taas myöhemmin hän antoi maalausprosessin aikana yhä enemmän tilaa leikkimisvietilleensa. Abstrakteissa teoksissaan Landgraf maalaa spontaanisti, käyttäen värejä tunnetilojensa ja valo-olosuhteiden mukaan (esim. Nunc stans -sarjassa). Uudempaa työskentelytapaa edustaa sarja Der Maler malt: taiteilija valitsee pieniä levymäisiä alustoja, joihin hän on sekoittanut värejä, ja julistaa ne ilman suurempia muutoksia valmiiksi tauluiksi. Taulujen pyöristetyt kulmat tuovat mieleen paletin muodon.

Koalition, 2005, öljy kovalevylle, 60 x 50 cm
Sarjasta Nunc stans, 2007, öljy kovalevylle, 100 x 150 cm

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taiteilijan kotisivu

Teoksia Taidelainaamossa

Galleria Brondan tiedote, tammi-helmikuu 2014

Galleria Brondan tiedote, maalis-huhtikuu 2010

Galleria Brondan tiedote, tammi-helmikuu 2007

Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.