Paula Rego

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Regolle omistettu museo Casa das Histórias Portugalin Cascaisissa.

Paula Figueiroa Rego (1935, Lissabon8. kesäkuuta 2022[1]) oli portugalilainen, myöhemmin Englantiin muuttanut taidemaalari, kuvittaja ja taidegraafikko.

Rego syntyi Lissabonissa ja aloitti opintonsa Carcavelosissa, Cascaisissa. Myöhemmin hän jatkoi niitä Lontoon Slade School of Artissa.[2] Lontoossa hän tutustui myös taiteilija Victor Willingiin, jonka kanssa hän myöhemmin meni naimisiin.[3] Willing kuoli MS-tautiin 1988. Vuonna 1989 Rego oli ehdolla Turner-palkinnon saajaksi.

Rego nousi kuuluisuuteen Portugalissa puoliabstrakteilla maalauksilla, joihin joskus kuului kollaasinomaisesti osia hänen omista piirustuksistaan. 1970-luvun lopulla hän siirtyi kollaasista piirtämään suoraan paperille tai akryylille. Tyyli muistutti sarjakuvaa, ja esittävät kuvat kertoivat omia tarinoitaan sen sijaan että olisivat kuvittaneet jotain tekstin kohtaa. 1986 hän siirtyi naturalistiseen tyyliin kuvaamaan aiheita, joissa oli yksittäinen valonlähde, usein sisätiloissa. Regon grafiikka koostuu useimmiten etsatuista viivoista ja akvatintalla luoduista pinnoista.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Artist Paula Rego, known for her visceral and unsettling work, dies aged 87 theguardian.com. Viitattu 8.6.2022.
  2. Paula Rego Saatchi Gallery. Viitattu 23.7.2014.
  3. a b Artisti Biography Tate Modern. Viitattu 23.7.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]