Patsy Ruth Miller

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Patsy Ruth Miller

Patsy Ruth Miller (17. tammikuuta 190416. heinäkuuta 1995) oli St. Louisista, Missourista kotoisin ollut yhdysvaltalainen elokuvanäyttelijä.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miller debytoi pienessä roolissa vuonna 1921 valmistuneessa elokuvassa Kamelianainen sen jälkeen, kun hän oli tutustunut juhlissa kuuluisaan Hollywoodin mykkäelokuvien näyttelijättäreen Alla Nazimovaan. Pääosaa samassa elokuvassa esitti Rudolph Valentino. Siitä lähtien hänen maineensa Hollywoodissa alkoi hitaasti kasvaa, varsinkin sen jälkeen kun hänet oli valittu WAMPAS Baby Stariksi vuonna 1922.

Vuonna 1923 hän teki ensimmäisen ja nykyään parhaiten muistetun tähtiroolinsa mustalaistyttö Esmeraldana Wallace Worsleyn Notre Damen kellonsoittajassa (1923) vastanäyttelijänään Lon Chaney Sr., jonka hän päihitti suosiossa.

Myöhemmin Miller päätyi esiintymään pääosin keveissä romanttisissa komedioissa, vastanäyttelijöinään sellaisia nimiä kuin Clive Brook ja Edward Everett Horton. Hänen 1920-loppupuolen elokuviinsa lukeutuvat muiden muassa Broken Hearts of Hollywood (1926), A Hero for a Night (1927), Hot Heels (1928) ja The Aviator (1929).

Miller vetäytyi pois valkokankaalta vuonna 1931. Hän teki pienen cameoroolin vuonna 1951 elokuvassa Quebec, jossa pääosaa esitti John Barrymore Jr. Hän hyväksyi omaelämäkertansa, missä hänet esitettiin eräänlaisena vitsinä.selvennä Miller tuli pois eläkkeeltään vuonna 1978 tehdäkseen elokuvan The Mother.

Myöhemmin näyttelijä päätti ryhtyä kirjoittajaksi. Hän voitti O. Henryn palkinnon lyhyttarinoistaan, kirjoitti romaanin, käsikirjoituksia radio-ohjelmiin sekä näytelmiä. Hän myös esiintyi lyhyen aikaa Broadwayn teatterissa.

Miller oli naimisissa kolmesti. Liitoista kaksi ensimmäistä päättyi eroon. Hänen ensimmäinen aviomiehensä oli elokuvaohjaaja Tay Garnett ja toinen käsikirjoittaja John Lee Mahin. Hänen kolmas aviomiehensä, liikemies E. S. Deans, kuoli vuonna 1986. Patsy Miller sai tiheiden rakkauselämäänsä koskevien uutisten ansiosta lempinimen ”Hollywoodin varatuin tyttö”.

Miller kuoli kotonaan Palm Desertissä, Kaliforniassa vuonna 1995 sydäninfarktiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • New York Times, Movie Actress, 91, An Early Esmeralda, 19.4.1995, Sivu D20.

Valikoitu filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kamelianainen (1921)
  • Fortune's Mask (1922)
  • Notre Damen kellonsoittaja (1923)
  • Why Girls Go Back Home (1926)
  • So This Is Paris (1926)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]