Pato murtuu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pato murtuu
Kirjailija Kalle Päätalo
Kieli suomi
Kustantaja Gummerus
Julkaistu 1994
Sivumäärä 684
Sarja: Juuret Iijoen törmässä
Edeltävä Iijoelta etelään
Seuraava Hyvästi, Iijoki
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Pato murtuu on Kalle Päätalon Juuret Iijoen törmässä -sarjan 24. osa. Teos on ilmestynyt vuonna 1994 Gummeruksen kustantamana.[1]

Kirjan tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalle ja Laina ovat palanneet Taivalkoskelta takaisin omakotitaloonsa Tampereen Messukylän Kirvestielle. Suomessa eletään lievää tantuman ja työttömyyden aikaa, johtuen sotakorvausvelvollisuuden loppumisesta ja Korean sodan aiheuttamasta yleismaailmaillisesta suhdanteen taittumisesta. Kallella töitä kuitenkin riittää ja hänellä on nyt pitkästä aikaa tilaa ja rauhaa kirjoittaa. Kallen kirjoituksia julkaistaan yhä enemmän lehdissä. Laina vaihtaa työpaikkaa osuuskaupan myyjästä linja-auton rahastajaksi, jossa työaika on epäsäännöllistä ja liikkuvaa. Tessu-koira liittyy irtokoirien talvilaumaan ja vieraantuu kodistaan.

Kalle saa mestaroitavakseen kansakoulun työmaan Tampereen lähipitäjältä. Työmaalla sattuneet kohtalokkaat tapahtumat koituvat vuoden 1955 alussa lopulliseksi niitiksi avioliiton hajoamiseen ja Kalle muuttaa pois itse rakentamstaan kodista. Levoton mieli rauhoittuu vain kirjoituskoneen ääressä, tällä kertaa vuokraullakkohuoneistossa. Lainalle saapuu Kirvestielle pääsiäisenä pohjoisesta tuttu vieras.

Sovitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hannu Kahakorven elokuva Päätalo, 2008.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.