Parta-agama

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Parta-agama
Pogona vitticeps.JPG
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Lahko: Suomumatelijat Squamata
Alalahko: Iguania
Heimo: Agamat Agamidae
Suku: Pogona
Laji: vitticeps
Kaksiosainen nimi

Pogona vitticeps
Ahl, 1926

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Parta-agama Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Parta-agama Commonsissa

Parta-agama (Pogona vitticeps) on agamien heimoon kuuluva australialainen liskolaji. Pogona vitticeps -lajin lisäksi Pogona-sukuun kuuluu seitsemän muuta lajia, joista tunnetuimmat ovat P. barbata, P. brevis, P. minima, P. henrylawsoni ja P. minor.

Parta-agama on suosittu lemmikkilisko sen päiväaktiivisuuden, sosiaalisuuden, helppohoitoisuuden ja helpon kesyyntymisen vuoksi. Ne syövät hyönteisiä ja kasveja koko ikänsä. Parta-agamaa voi kylvettää; kylvettäminen saattaa helpottaa nahanluontia ja ulostamista. Agamat eivät kuitenkaan luonnossa ui vapaaehtoisesti. Liian usein kylvettäminen voi aiheuttaa liskon ihon haitallista kuivumista.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parta-agama kasvaa jopa 40–60 cm:n pituiseksi ja se on hyvin voimakasrakenteinen. Parta-agamasta on jalostettu lukuisia eri värimuotoja. Parta-agaman tunnistaa helposti sen piikikkäästä ”parrasta”, josta lisko on saanut myös nimensä. Liskon piikit näyttävät teräviltä, mutta kosketettaessa ne tuntuvat pehmeiltä. Kaksi parta-agamalajia on sileäposkisia.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parta-agama on kotoisin Australian itä- ja keskiosista.[1]

Luonnossa laji elää lähinnä aroilla ja puoliaavikoilla,[2] joten terraarion tulee olla kuiva. Terraarion pitäisi olla tilavuudeltaan minimissään 150×50×50 cm3, ja siellä tulisi olla vähintään kiipeilypuita. Mahdollisia kasveja valitessa tulee ottaa huomioon, että parta-agamat eivät ole turhan nirsoja ruokansa suhteen ja koristekasvi saattaa pian päätyä liskon syömäksi. Poikasille ei saa laittaa terraarioon hiekkaa, koska poikanen voi syödä senkin. Poikasterraarion pohjaksi sopii sanomalehti, laattapohja tai matto. Myöskään aikuisille hiekka ei ole suositeltavaa, koska syötynä se saattaa aiheuttaa suolitukoksen, joka johtaa usein liskon kuolemaan.

Käyttäytyminen ja ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parta-agama syö pieniä selkärangattomia ja kasviksia, mutta kurkku ja sitrushedelmät ovat haitallisia eläimelle. On myöskin huomattu, että mm. pinaatti hankaloittaa parta-agaman kalsiumin imeytymistä. Lemmikkiparta-agamalle vihanneksia voi antaa vähän harvemmin kuin hyönteisiä ja hedelmiä kerran viikossa. Parta-agama kaipaa seuraa, joten se täytyy aika ajoin päästää valvottuna kävelemään sisätiloissa. Kasvattajien suosiossa on ottaa kaksi parta-agamaa. Tällöin niiden tulee olla samanikäisiä ja naaraita, ja ne kannattaa totuttaa toisiinsa nuorena. Vanhemmat parta-agamat voivat syödä poikasia ison kokoeron vuoksi.

Vihollisen kohdatessaan parta-agamat saattavat paljastaa suuren kitansa ja pienet, terävät hampaansa sekä pullistaa piikkisuomujen peittämän kurkkupussinsa pelotteena saalistajia vastaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pogona vitticeps", Animal Diversity Web.
  2. Inland Bearded Dragon Saint Louis Zoo