Parta-agama

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Parta-agama
Pogona vitticeps.JPG
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Lahko: Suomumatelijat Squamata
Alalahko: Liskot Sauria
Heimo: Agamat Agamidae
Suku: Pogona
Laji: vitticeps
Kaksiosainen nimi
Pogona vitticeps
Ahl, 1926
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Parta-agama Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Parta-agama Commonsissa

Parta-agama (Pogona vitticeps) on australialainen liskolaji. Se kuuluu agamien (Agamidae) heimoon. Pogona vitticeps -lajin lisäksi Pogona-sukuun kuuluu seitsemän muuta lajia, joista tunnetuimmat ovat P. barbata, P. brevis, P. minima P. henrylawsoni ja P. minor.

Parta-agama on suosittu lemmikkilisko sen päiväaktiivisuuden, sosiaalisuuden, helppohoitoisuuden ja helpon kesyyntymisen vuoksi. Ne syövät hyönteisiä ja kasveja koko ikänsä kuin toisin luullaan. Kurkku ja sitrushedelmät ovat vaaraksi. Parta-agamaa voi kylvettää, mutta ei kuitenkaan liian usein. Kylvettäminen saattaa helpottaa nahanluontia ja ulostamista. Agamat eivät kuitenkaan luonnossa ui tai kylve.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parta-agama kasvaa jopa 40–60 cm:n pituiseksi ja se on hyvin voimakasrakenteinen. Parta-agamasta on jalostettu lukuisia eri värimuotoja. Parta-agaman tunnistaa helposti sen piikikkäästä ”parrasta”, josta lisko on saanut myös nimensä. Liskon piikit näyttävät teräviltä, mutta kun niitä koskettaa, ne tuntuvat yllättävän pehmeiltä. Kaksi parta-agamalajia on sileäposkisia.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parta-agama on kotoisin Australian itä- ja keskiosista.[1]

Luonnossa laji elää lähinnä aroilla ja puoliaavikoilla,[2] joten terraarion tulee olla kuiva. Terraarion pitäisi olla vähintään 150×50×50 cm, ja siellä tulisi olla kiipeilypuita. Siellä ei tarvitse olla kasveja, ellei itse niin halua. Mahdollisia kasveja valitessa tulee ottaa huomioon, että parta-agamat eivät ole turhan nirsoja ruokansa suhteen ja koristekasvi saattaakin pian päätyä nälkäisen liskon kitaan. Poikasille ei saa laittaa terraarioon hiekkaa koska poikanen voi syödä sen. Poikaselle sopii pohjalle sanomalehteä,laattoja tai mattoa. (matto on hieman hankala pestä ja siinä ei saa törröttää mitään lankoja.

Käyttäytyminen ja ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parta-agama syö pieniä selkärangattomia ja kasviksia, mutta kurkku ja sitrushedelmät ovat vaarallisia eläimelle. Parta-agama kaipaa seuraa, joten se kannattaa päästää valvojan kanssa sisälle kävelemään. Jos haluaa kaksi parta-agamaa, kannattaa ottaa kaksi tyttöä, ja ne kannattaa totuttaa toisiinsa nuorena. Vanhemmat parta-agamat voivat syödä poikasia ison kokoeron vuoksi.

Parta-agamat syövät koko ikänsä selkärangattomia, vihanneksia voi antaa vähän vähemmän kuin hyönteisiä, ja hedelmiä kerran viikossa.

Vihollisen kohdatessaan parta-agamat saattavat paljastaa suuren kitansa ja pienet, terävät hampaansa sekä pullistaa piikkisuomujen peittämän kurkkupussinsa. Monet pedot jättävät tällaisen hirvityksen rauhaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pogona vitticeps", Animal Diversity Web.
  2. Inland Bearded Dragon Saint Louis Zoo