Parta-agama

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Parta-agama
Pogona vitticeps.JPG
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Lahko: Suomumatelijat Squamata
Alalahko: Iguania
Heimo: Agamat Agamidae
Suku: Pogona
Laji: vitticeps
Kaksiosainen nimi

Pogona vitticeps
Ahl, 1926

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Parta-agama Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Parta-agama Commonsissa

Parta-agama (Pogona vitticeps) on agamien heimoon kuuluva australialainen liskolaji. Sen lisäksi Pogona-sukuun kuuluu seitsemän muuta lajia, joista tunnetuimmat ovat P. barbata, P. brevis, P. minima, P. henrylawsoni ja P. minor. Laji on kotoisin Australiasta.

Parta-agama on suosittu lemmikkilisko.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parta-agama kasvaa 30–60 cm:n pituiseksi ja on hyvin voimakasrakenteinen.[2] Parta-agamasta on jalostettu lukuisia eri värimuotoja. Parta-agaman tunnistaa helposti partaa muistuttavista piikkikärkisistä suomuistaan, joista laji on nimensä saanut. Liskon piikit näyttävät pistäviltä, mutta tuntuvat kosketettaessa pehmeiltä. Kaksi parta-agamalajia on sileäposkisia.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luonnossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parta-agama on kotoisin Australian itä- ja keskiosista.[2] Laji elää lähinnä aroilla ja puoliaavikoilla[3] ja syö hyönteisiä ja kasveja. Luonnossa agamat uivat vain pakkotilanteessa.

Lemmikkinä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parta-agama on suosittu lemmikkilisko päiväaktiivisuutensa, sosiaalisuutensa, helppohoitoisuutensa ja helpon kesyyntymisensä vuoksi. Parta-agamaa voi kylvettää; kylvettäminen saattaa helpottaa nahanluontia ja ulostamista. Liian usein kylvettäminen puolestaan voi aiheuttaa liskon ihon haitallista kuivumista.

Terraarion pitäisi olla tilavuudeltaan minimissään 150×50×50 cm3, ja siellä tulisi olla vähintäänkin kiipeilypuita. Lajille luontaisen kuivan ympäristön vuoksi myös terraarion tulee olla kuiva. Mahdollisia kasveja valittaessa tulee ottaa huomioon, että parta-agamat eivät ole turhan nirsoja ruokansa suhteen, vaan koristekasvi saattaa pian päätyä liskon syömäksi. Poikasille ei saa laittaa terraarioon hiekkaa, koska poikanen voi kokemattomuuttaan syödä senkin. Poikasterraarion pohjaksi sopii sanomalehti, laattapohja tai matto. Myöskään aikuisille hiekka ei ole suositeltavaa, koska syötynä se saattaa aiheuttaa suolitukoksen, joka monesti johtaa liskon kuolemaan.

Käyttäytyminen ja ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parta-agama syö pieniä selkärangattomia ja kasveja, mutta kurkku ja sitrushedelmät ovat lajille haitallisia. On myös huomattu, että muun muassa pinaatti hankaloittaa parta-agamalla kalsiumin imeytymistä. Lemmikkiparta-agamalle vihanneksia voi antaa vähän harvemmin kuin hyönteisiä ja hedelmiä kerran viikossa.

Vihollisen kohdatessaan parta-agama saattaa paljastaa suuren kitansa ja pienet, terävät hampaansa sekä pullistaa piikkisuomujen peittämän kurkkupussinsa pelotteeksi saalistajiaan vastaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Melville, J. & Wilson, S: Pogona vitticeps IUCN Red List of Threatened Species. Version 2018.2. 2018. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)
  2. a b Pogona vitticeps", Animal Diversity Web.
  3. Inland Bearded Dragon Saint Louis Zoo