Parijuovamakrilli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Parijuovamakrilli
Grbil u0.gif
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Alalahko: Scombroidei
Heimo: Makrillit Scombridae
Suku: Grammatorcynus
Laji: bilineatus
Kaksiosainen nimi

Grammatorcynus bilineatus
(Rüppell, 1836)

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Parijuovamakrilli Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Parijuovamakrilli Commonsissa

Parijuovamakrilli (Grammatorcynus bilineatus) on ahvenkalojen lahkoon kuuluva makrillikala. Se sekoitetaan usein sukulaiseensa haimakrilliin, (Grammatorcynus bicarinatus).

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parijuovamakrilli kasvaa enimmillään metrin pituiseksi ja 3,5 kg:n painoiseksi. Parijuovamakrillin pää ja vartalo ovat selän puolelta vaaleansinisiä ja vatsan puolelta vaaleankeltaisia. Ensimmäinen selkäevä on valkoinen, muut evät ovat tummanharmaita tai mustia.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parijuovamakrillia on Intian valtameren ja läntisen Tyynenmeren kala. Sen levinneisyysalue ulottuu Punaiseltamereltä itään Andamaanienmerelle asti ja edelleen Australian pohjoisrannikon, Marshallinsaarten ja Fidžisaarten subtrooppisiin ja trooppisiin vesiin.

Parijuovamakrilli elää yleensä suurina parvina riuttojen läheisissä matalissa vesissä. Se laskeutuu harvoin yli 15 metriin.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parijuovamakrilli on nopealiikkeinen petokala, joka syö monenlaisia kaloja ja äyriäisiä, mieluiten kuitenkin sardiineja ja sardelleja.

Kalastus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parijuovamakrillin pyynnillä ei ole suurta taloudellista merkitystä, mutta virkistyskalastajat kalastavat sitä mielellään.

Lajin liha on mureaa ja maukasta mutta tuoksahtaa hieman ammoniakille. Hajun saa pois käsittelemällä kala sitruunamehulla ennen kypsentämistä. Kala on hyvin rasvainen, minkä takia se sopii hyvin savustettavaksi tai ja hiillostettavaksi. Parijuovamakrillia myydään tuoreena, pakastettuna ja säilykkeenä. Se tarjoillaan pääasiassa pannulla paistettuna, uunissa kypsennettynä, savustettuna tai hiillostettuna.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Collette, B., Chiang, W., Di Natale, A., Fox, W., Juan Jorda, M. & Nelson, R.: Grammatorcynus bilineatus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. 2011. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 9.8.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]