Palokan Pyry

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Palokan Pyry on lentopalloseura, joka perustettiin torstaina 24.4.1947 Keski-Palokan alakansakoululla. Vaikka oli kevät, perustamispäiväksi sattui lumipyry ja nimeä pohdittaessa päätettiin nimeksi ottaa Allan Antilan ehdottama Palokan Pyry. Perustavassa kokouksessa oli läsnä 40 palokkalaista. Palokassa oli tuolloin noin tuhat asukasta ja kun samaan aikaan Palokkaan perustettiin myös Palokan Urheilijat oli urheiluseuroissa jäseninä lähes joka kymmenes palokkalainen. Voimistelu- ja Urheiluseura Palokan Pyry ry. hyväksyttiin 29.9.1947 ja Palokan Urheilijat (PalU) seuraavana päivänä yhdistysrekisteriin.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset toimintavuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sodan jälkeinen aika oli innostuneen yhteistyön ja rakentamisen alaa kaikessa, niin urheilussa ja Pyryn muussa toiminnassa. Raskaan jälleenrakennustyön lomaan jäi aikaa hiihdolle, yleisurheilulle, pallopeleille, voimistelulle ja seuratyölle.

Olennainen osa seuran toimintaa kisailun ja vakavamman kilpailun rinnalla oli omaehtoisen kulttuuritoiminnan harrastus. Pyryn pikkujouluissa, kevätjuhlissa, tanssiaisissa, elojuhlilla ylitettiin aina lain määräämä puolitoistatuntinen ohjelmallinen osuus ennen tanssia. Lähes poikkeuksetta ohjelmaa tehtiin omin voimin ja monipuolisesti vaikka Palokassa oli noin murto-osa sen nykyisestä asukasmäärästä.

Järjestöjen välillä olevaa yhteistyötä kuvaa mm. Vappujuhlat 1948, jonka Pyry järjesti. Avaussanat lausui SKDL:n työväenyhdistyksen edustaja, kaikilta osallistuneilta yhdistyksiltä oli oma tervehdyksensä. Sosialidemokraattiselta työväenyhdistykseltä oli ohjelmassa lausuntaa, voimisteluesitys ja huumoria. SKDL:ltä lausuntaa, näytelmä ja molemmilta oma juhlapuhe. Palokan pienviljelijäyhdistykseltä juhlassa oli pilailu ja joukkolausuntaa. Demokraattisilta nuorilta lausuntaa, yksinlaulua ja kansantanhu. Pyryn oma osuus koostui joukkotervehdyksestä, pikkutyttöjen tanssiesityksestä, aikuisten voimistelusta ja tanssiesityksestä. Ja lopuksi oli tietenkin puolitoista tuntia tanssia. Juhlan mainosten suunnittelu uskottiin palokkalaiselle taiteilija Feliks Ojaselle.

1950-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikaisemmin aloitetut urheilulajit, joiden harrastaminen perustui tarjolla olevaan liikuntaympäristöön, olivat pärinäpojilla lisättyinä Pyryn vakiintuneen toiminnan pohjana 50-luvun alkupuolella. Yhteistyö muiden järjestöjen kanssa toimi vuosikymmenen alun ajan kitkatta. Yhdessä Palokan Urheilijoiden kanssa Pyry esitti mm. päiväkodin, urheilukentän, leikkipuiston ja uima-rantojen rakentamista Palokkaan. Päätökset jäivät kunnassa tekemättä ja palokkalaiset saivat odottaa 60-luvulle uimarantojaan, 70-luvulle leikkikenttiään, vuoteen 1975 ensimmäistä Pappilanrinteen päiväkotia ja 80-luvulle urheilukenttäänsä.

Urheilullisesti toiminta siirtyi kilpailullisempaan suuntaan piirikunnan tason kilpailutoiminnassa. Motoristi siirtyivät vuosikymmenen lopulla jyväskyläläiseen TUL:n moottoriurheiluseuraan, jossa oli paremmat mahdollisuudet kansalliseen ja kansainväliseen kilpailutoimintaan.

1960-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjahiihdot, naisvoimistelu, palloilut ja oman painikämpän rakentaminen 50-luvulla olivat seuratoiminnan perustana. Sodassa parhaan nuoruutensa menettäneet, innokkaat 19100-30 luvulla syntyneet olivat jo keski-ikääntymässä ja vakiintuneet. Liikunnan perustarjonta toimi, mutta toiminta hiljeni. Asiat, jotka 60-luvulla vaikuttivat voimakkaasti seura-toimintaan, olivat televisio ja radiokin. Niiden vaikutus oli ikävän passivoiva. Kiviset ja Soraset, Jetsonit ja Peyton Place - Beatles ja Rollarit alkoivat kiinnostaa seura-toimintaa enemmän. Perusasiat toimivat edelleen, mutta vain laimeammin kuin 50-luvulla. Varsinaisia muita syyllisiä ei kuitenkaan ollut toiminnan hiljenemiseen, eikä ketään siitä voi suoranaisesti syyttää.

1970-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos Pyry oli vuosikymmenten vaihteen vain päiväunilla, niin 70-luvulla seuran toiminta virisi rivakasti. Palloilulajit omaksuivat selvästi kilpailullisemman otteen kuntopalloilun rinnalle. Jalkapallo tuli uutena lajina seuran junioritoimintaan. Talvella 1979 jalkapalloilijat nostettiin luistimille ja 1980-luvun yksi merkittävimmistä kaukalopallojoukkue oli syntynyt. Yleisurheilussa Hannu Manninen juoksi 70-luvun puolivälissä Pyryn paidassa itsensä valtakunnan huipulle. Lentopallon kilpailutoiminta aloitettiin samaan aikaan miesten 5-sarjasta ja pesäpallossa mailoja julistettiin silloisessa välisarjassa.

1980-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toiminta-ajatus kääntyi oikeastaan ylösalaisin 1980-luvulla. Kilpaurheiluun alettiin panostaa vahvasti, sen mahdollisti SUomessa vallinnut nousukausi taloudessa. Sponsorirahaa oli helposti saatavilla. Yleisurheilun ja kaukalopallon mukanaan tuoma menestys sai aikaan sen, että perusjäsenten liikuttaminen kuntourheilutoiminnassa oli unohtua kokonaan.

Yleisurheilussa tuli suomenmestaruuksia radalla ja maastossa. Kaukalopalloilijat saivat useita TUL:n mestaruuksia. Joukkue sai kahdesti SM-hopeaa ja pronssia, mutta kulta jäi saavuttamatta. Suomen Mestaruuden vastapainoksi joukkue kävi Minneapolisissa voittamassa kaukalopallon avoimen Pohjois-Amerikan mestaruuden kesällä 1987. Parhaimmillaan Suomen kaukalopallomaajoukkueen pelaajista puolet oli pyryläisiä. Pyry oli seudun vahvimpana seurana mukana myös TRIO 90 kaukalopalloseuran perustamisessa siinä vaiheessa, kun lajin harrastaminen huipulla vaati jäähallia, jota Palokassa ei ole.

Vuosikymmenen merkittävin asia urheilullisesti oli kuitenkin se, että 50- luvun lopun ja 60-luvun urheilun skismoista ja synkästä yöstä TUL:n, TUK:n ja SVUL:n liittokiistojen ja seurojen eripurasta päästiin lopullisesti eroon. Seurojen kesken sovittiin lajien päällekkäisyyden poistamisesta Palokassa. Palokkalaisen urheilun kehittymisen ja valtakunnallisen näkyvyyden kannalta se oli linjanveto, joka kannatti tehdä. Toiminta kehittyi ja laajeni jokaisessa seurassa.

1990-luku.[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyry laajensi 90-luvulla kilpa-, kunto- ja vammaisurheilutoimintaansa. Jyväskylän Seudun Invalidit ry:n istumalentopallon SM-sarjajoukkueen pelaajat siirtyivät Pyryyn 1991 ja miehet saavuttivat lajin SM-hopeaa 1993. Naisten lentopallossa BET-Volleyn SM-joukkue siirtyi vuoden 1993 alusta ja Palokan Riennon ll-sarjan joukkue kaudelle 1995–1995 Pyryyn. Naisten edustusjoukkueen nousu pääsarjassa oli nopeaa, aloitusvuoden seitsemäs sija vaihtui seuraavana vuonna neljänneksi, sitten hopeaksi. Palokan Pyry oli perustamassa Lentopallon SM-liigaa, ja oli perustamisasiakirjan yksi allekirjoittajista. Liigakaudella 1994–1995 Pyry saavutti vasta perustetun Lentopalloliigan ensimmäisen mestaruuden ja seuraavana kautena hopeaa. Cup-mestaruus tuli pyryttärille 1994 ja 1995 ja noina vuosina maajoukkueessa pelasi 4–5 pyrytärtä. Miesten lentopallojoukkue pelasi III-sarjaa ja kaukalopalloilijat jatkoivat pääsarjaa alemmalla sarjatasolla[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pyryn historiikki 24.4.1997 Pyry 50-vuotta/Vesa Välilä - lähteinä perimätieto ja yhdistyksen pöytäkirjat 1947-1985