Palettivälskäri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Palettivälskäri
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Alalahko: Välskärikalamaiset Acanthuroidei
Heimo: Välskärikalat Acanthuridae
Suku: Paracanthurus
Bleeker, 1863
Laji: hepatus
Kaksiosainen nimi

Paracanthurus hepatus
(Linnaeus, 1766)

Katso myös

  Palettivälskäri Commonsissa

Palettivälskäri (Paracanthurus hepatus) on välskärikaloihin kuuluva kala. Se on sukunsa ainoa laji ja hyvin yleinen myös meriakvaarioharrastuksessa.

Ulkonäkö ja koko

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palettivälskärin kyljessä on kirkkaansininen ja musta paletin muotoinen kuvio. Sen pyrstö on sitruunankeltainen. Kala voi kasvaa 30–35 cm pitkäksi.

Palettivälskäri on kotoisin Indopasifiselta merialueelta.[2] Se elää luonnossa suurissa parvissa, mutta akvaario-olosuhteissa niitä on hyvä pitää yksittäin, ellei altaalla ole riittävästi tilaa useammalle yksilölle.

Käyttäytyminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palettivälskäri on nuorena hieman arka ja piileskelevä, mutta kotiutuessaan ja kasvaessaan usein aggressiivinen lajitovereita kohtaan. Palettivälskäri on nopea uimari, joten uimatilaa saisi olla riittävästi. Akvaariolla saisi olla n. 1,5–2 m pituutta, ja litroja vähintään 500 litraa.

Palettivälskäri saa erityisen herkästi Cryptocaryon irritans -loisen aiheuttaman pilkkutaudin.[3] Kalan vastustuskyvyn heiketessä stressin tai muun olosuhdemuutoksen myötä, on se herkkä saamaan tämän loistartunnan. Siitä syystä kyseiselle lajille olisi syytä tarjota oikeanlainen ympäristö.

Palettivälskäri syö luonnossa eläinplanktonia.[4] Akvaario-olosuhteissa ne ovat pitkälle kaikkiruokaisia, ja hyväksyvät korvaavan kuivaruuan helposti. Ruokinta olisi hyvä pitää monipuolisena, jotta kalan vastustuskyky tauteja vastaan säilyisi vahvana.

Populaarikulttuurissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatioelokuvien Nemoa etsimässä (2003) ja Doria etsimässä (2016) hahmo Dori on palettivälskäri.[5]

  1. McIlwain, J., Choat, J.H., Abesamis, R., Clements, K.D., Myers, R., Nanola, C., Rocha, L.A., Russell, B. & Stockwell, B.: Paracanthurus hepatus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 13.8.2013. (englanniksi)
  2. Kalat Meriakvaarion perustamismanuaali. Aqua-Web. Viitattu 19.4.2007.
  3. Pro, S.: Marine Ich/Cryptocaryon irritans - A Discussion of this Parasite and the Treatment Options Available, Part I. Reefkeeping, Elokuu 2003, 2. vsk, nro 7. Reef Central, LLC.. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 27.5.2008. (englanniksi)
  4. Paracanthurus hepatus (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). (englanniksi)
  5. Dengate, Cayla: The 'Finding Nemo Effect' Is Plundering Wild Clown Fish Stocks Green. 11.5.2016. Huffington Post (Australia). Viitattu 21.1.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.