Pahat unet

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pahat unet
Les mauvais rêves
Valerian-pahat-unet.jpg
Alkuperäisteos
Kirjailija Pierre Christin
Kuvittaja Jean-Claude Mézières
Kieli ranska
Genre Scifi
Kustantaja Dargaud
Julkaistu 1967,1969,1970
Suomennos
Suomentaja Soile Kaukoranta
Kustantaja Jalava
Julkaistu 1991
Ulkoasu nidottu
Sivumäärä 64
ISBN 951-8954-77-1
Sarja: Valerian ja Laureline
Seuraava Liikkuvien vetten kaupunki
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Pahat unet (alkuteos: Les mauvais rêves) on ensimmäinen Valerian ja Laureline -sarjan tarina. Sen on kirjoittanut Pierre Christin ja kuvittanut Jean-Claude Mézières. Suomenkielinen albumi sisältää myös kaksi lyhyttä tarinaa sarjan alkuajoilta, Suuri keräilijä (1969) sekä Merkillisiä näytteitä (1970).

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pahat unet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2720 valtaosa ihmisistä ei tee enää työtä, vaan käyttää aikansa uneksimiseen. Unia hallitsee Unipalvelu. Tarinan sankari Valerian hälytetään lomaltaan selvittämään sabotoitua uniohjelmaa, joka aiheuttaa ihmisille pahoja unia. Ongelmien aiheuttajaksi osoittautuu Unipalvelun entinen johtaja, Xombul, jota Valerian jahtaa aikakoneella vuoteen 1000. Siellä Valerian kohtaa metsässä oudon tytön, Laurelinen, jonka hän lopulta päätyy ottamaan mukaansa 2700-luvulle.

Suuri keräilijä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valerian lentää avaruusaluksellaan tuntemattomalla reitillä, kun se juuttuu magneettiseen ansaan ja putoaa oudolle asteroidille. Käy ilmi, että asteroidi on jättimäisen, ravunkaltaisen keräilijän eläintarha, johon se on pyydystänyt aikojen saatossa lukuisia avaruusolioita henkilökohtaiseen kokoelmaansa. Valerianin onnistuu tuhota magneettiansa ja vapauttaa vangit, mutta joutuu pakenemaan suuttunutta keräilijää henkensä edestä.

Merkillisiä näytteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valerian, Laureline, biokemisti Myril sekä matemaatikko Astair ovat saapuneet tutkimaan omituista Malpalm-planeettaa, joka on jakautunut neljään avaruus-aikavyöhykkeeseen. He huomaavat pian, että kukin vyöhykkeistä joko nuorentaa, vanhentaa, pienetää tai suurentaa sillä käyvän henkilön. Tutkimuksia hankaloittaa myös vyöhykkeiltä löytyvät oudot eläimet, johon avaruus-aikavääristymät eivät vaikuta.

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.