Valerian ja Laureline

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sarjakuvasankarit Valerian ja Laureline. © Christin / Mézière - DARGAUD

Suomenkielisillä nimillä Valerian ja Laureline ja Avaruusagentti Valerianin seikkailuja tunnettu sarjakuva on ranskalaisten Pierre Christin’n käsikirjoittama ja Jean-Claude Mézières’n piirtämä avaruusseikkailusarja. Sarjan ensimmäinen seikkailu Les Mauvais Rêves ilmestyi vuonna 1967 Pilote-sarjakuvalehdessä.[1]

Sarjan päähenkilöt ovat tuhon jälkeen jälleenrakennetusta Maasta, Galaxityn kaupungista lähtöisin olevat avaruusagentit Valerian ja Laureline, joiden alus kykenee liikkumaan niin ajassa kuin avaruudessakin. He jahtaavat avaruusroistoja ja ratkovat ongelmia kaukaisten tähtien planeetoilla.

Christin’n ja Mézières’n tyylille ominaisinta ovat usein koomisia ominaisuuksia saaneet eri planeettojen erikoiset asukkaat. Tällaisia ovat esimerkiksi pitkäkärsäiset ja siivekkäät shinguzit, joiden elämän koko sisältö on kaupankäynti sekä Bluxtin yrmyttävät transmutaattorit, jotka kykenevät monistamaan mitä tahansa niille annettuja pikkuesineitä.

Avaruusagentti Valerianin seikkailut on vakavuutensa ohella aina ollut myös humoristinen sarjakuva, mutta tuoreimmissa kertomuksissa huumori on selvästi lisääntynyt. Christin’n mukaan syy tähän on maailman muuttuminen ja uusi kritiikin kohde: media. Christin pitää tämän päivän diktaattoreina mediajättiläisiä, joita vastaan ei voi taistella hyökkäämällä suoraan päin. Huumori on hänen mielestään paras keino osoittaa median teeskentely, itsensä toistaminen, typeryyksien kierrättäminen ja todellisuudesta vieraantuminen.

Suomessa Valerianin julkaisu alkoi vuonna 1973 Zoom-lehdessä, ja sen jälkeen Otava, Tammi ja Jalava ovat julkaisseet sarjaa albumimuodossa. Valerian on Christin’n ja Mézières’n päätyö, mutta he ovat tehneet paljon muutakin. Christin on käsikirjoittanut monipuolisia sarjakuvia monille piirtäjille ja toimii journalistiikan professorina Bordeaux’n yliopistossa.[2] Mézières on ollut mukana muun muassa The Fifth Element-elokuvan suunnittelussa.

Sarjan suomennetut albumit tarinoiden alkuperäisen julkaisuajankohdan mukaan järjestettynä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valeriania on julkaistu albumien ohella myös jatkosarjoina sarjakuvalehdissä. Tuhannen planeetan valtakunta sekä Karannut planeetta -tarinat on julkaistu ensin jatkosarjana Zoom-lehdessä vuosina 1973–1974.

Kokoelman Surullinen planeetta tarinoista Ystävyyden fflumgluff, Tsirillitis-asteroidi, Uxgloan kloonit ja Tekniikan riemuvoitto ovat ilmestyneet suomeksi ensimmäisen kerran Ilta-Sanomissa vuonna maalis-kesäkuussa 1986.

Mustanaamio-lehdessä on julkaistu vuosina 2002–2004 seuraavat "Linda & Valentin" -tarinat jatkosarjoina: Varjojen lähettiläs (numeroissa 5-6/2002), Päiväntasauksen sankarit (5-6/2002), Liikkuvien vetten kaupunki (7-8/2003), Tuhannen planeetan valtakunta (18-19/2003), Auringoton planeetta (1-2/2004), Paluu Alflololille (7-8/2004) ja Isännän linnut (25-26/2004).

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Les Habitants du Ciel 2 (1991, 12 sivun lisäosa Taivaan Asukkaisiin)
  • Les Extras de Mézières (1995, Kirja Mézièresistä kuvittajana)
  • Les Extras de Mézières 2 — Mon Cinquième Élément (1998, keskittyy Fifth Element -elokuvan taustatyöhön)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Europe Comics: Jean-Claude Mézières europecomics.com. Viitattu 30.7.2017. (englanniksi)
  2. Université Bordeaux Montaine: Pierre Christin, scénariste de la BD « Valerian et Laureline » prochainement adaptée au cinéma u-bordeaux-montaigne.fr. Arkistoitu 30.7.2017. Viitattu 30.7.2017. (ranskaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Valerian ja Laureline.