Pago Pago

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pago Pago
Pago Pagon satama
Pago Pagon satama
Valtio Yhdysvallat
Territorio Amerikan Samoa
Korkeus 9 m
Väkiluku (2010) 3 656


Pago Pago on Amerikan Samoan pääkaupunki, jonka väkiluku oli 3 656 vuonna 2011.[1] Se sijaitsee Amerikan Samoan pääsaarella Tutuilassa. Tärkeimmät elinkeinot ovat matkailu sekä tonnikalan kalastus ja jalostus. Kaupungissa on muun muassa satama, pari pankkia ja ruokakauppaa, museo ja Amerikan Samoan hallintovirastot.[2] Puhutuin kieli on samoa, mutta lähes kaikki ymmärtävät myös englantia.

Lonely Planetin opaskirjan mukaan Pago Pago on pikemminkin samannimisen sataman ympärillä oleva kokoelma kyliä kuin kaupunki. Pago Pago voi tarkoittaa sataman päässä olevaa pientä kylää, satamaa itsessään tai Pago Pagon ”kaupunkia”. Usein Pago Pagolla tarkoitetaan koko Tutuilan saarta, joskus jopa koko Amerikan Samoaa.[3]

Pago Pagon taajimpaan asutut alueet ovat sataman kaakkoispuolella sijaitsevat Fagatogo ja Utulei. Fagatogo on hallinnollinen keskus, jossa sijaitsee Fono (territorion senaatin ja edustajainhuoneen rakennus) ja museo.[3]

W. Somerset Maugham on kuvannut kaupunkia novellissa "Sade" (suomennos sisältyy kokoelmaan Väräjävä lehti).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. American Samoa: Districts & Major Cities citypopulation.de: Citypopulation. Viitattu 11.12.2018. (englanniksi) (saksaksi)
  2. Pago Pago Travel Guide (Arkistoitu – Internet Archive) Go Samoa
  3. a b Dragicevich, Peter & McLachlan, Craig: Samoa & Tonga, s. 84–85. Lonely Planet, 2009. ISBN 978-1-74104-818-6. (englanniksi)
Tämä Tyynenmeren alueeseen tai Australiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.