Padmaavat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Padmaavat
Ohjaaja Sanjay Leela Bhansali
Käsikirjoittaja Sanjay Leela Bhansali
Prakash Kapadia
Perustuu Malik Muhammad Jayasin eepokseen Padmavat
Tuottaja Sanjay Leela Bhansali
Sudhanshu Vats
Ajit Andhare
Säveltäjä Sanjay Leela Bhansali
Kuvaaja Sudeep Chatterjee
Leikkaaja Jayant Jadhar
Sanjay Leela Bhansali
Akiv Ali
Pukusuunnittelija Ajay (käännä suomeksi)
Pääosat Deepika Padukone
Shahid Kapoor
Ranveer Singh
Valmistustiedot
Valmistusmaa Intia
Tuotantoyhtiö Bhansali Productions
Viacom 18 Motion Pictures
Levittäjä Viacom 18 Motion Pictures
Paramount Pictures
Viacom 18
Paramount Vantage
Ensi-ilta 25. tammikuuta 2018
Kesto 163 min
Alkuperäiskieli hindi
Aiheesta muualla
IMDb
AllMovie

Padmaavat on vuonna 2018 ensi-iltansa saanut intialainen historiallinen draamaelokuva, jonka on ohjannut ja tuottanut Sanjay Leela Bhansali. Elokuva perustuu Malik Muhammad Jayasin eepokseen Padmavat. Deepika Padukone näyttelee kaunista rajput-kuningatarta Padmavatia, joka on naimisissa Shahid Kapoorin näyttelemän kuninkaan Ratan Singhin kanssa. Ranveer Singhin näyttelemä Khalji-dynastian sulttaani Alauddin Khalji kuulee Padmavatin kauneudesta ja hyökkää tämän valtakuntaan.

Padmaavat sai ensi-iltansa 25. tammikuuta 2018. Kiistanalainen elokuva sai sekalaisen vastaanoton, mutta se oli silti suuri kaupallinen menestys yli viiden miljardin rupian tuotollaan.[1] Se voitti neljä palkintoa Filmfare Awards -gaalassa, mukaan lukien parhaan miesnäyttelijän kriitikkopalkinto Singhille. Se voitti myös kolme National Film Awards -palkintoa, mukaan lukien parhaan musiikin palkinto Bhansalille.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1200-luvun Afganistanissa Khalji-dynastian Jalal-ud-din Khalji aikoo ottaa haltuunsa Delhin valtaistuimen. Hänen veljenpoikansa Alauddin Khalji pyytää Jalaluddinin tyttären Mehrunisan kättä avioliittoon. Heidän häänsä järjestetään, mutta tapahtuman iltana Alauddin tekee aviorikoksen toisen naisen kanssa. Vanhempi oikeustieteilijä todistaa teon, ja Alauddin tappaa hänet. Mehrunisalle ilmoitetaan tästä häiden aikana, jolloin hän kauhistuu. Häät tapahtuvat ja Alauddin nimitetään johtajaksi.

Sinhalassa (nykypäivän Sri Lanka) prinsessa Padmavati haavoittaa vahingossa rajput-hallitsija Maharawal Ratan Singhiä metsästäessään metsässä. Kun Padmavati hoitaa häntä, Ratan paljastaa, että hän on matkustanut Sinhalaan hankkimaan harvinaisia ​​helmiä ainoalle vaimolleen Nagmatille. Lopulta nämä kaksi rakastuvat. Ratan Singh pyytää Padmavatin kättä avioliittoon, hän suostuu ja isänsä luvalla he menevät naimisiin.

Jalaluddin ottaa Delhin valtaistuimen ja lähettää Alauddinin torjumaan mongolien hyökkäyksen. Alauddin onnistuu siinä, mutta tekee luvattoman ryöstöretken Devagiriin. Alauddin vangitsee siellä prinsessan, murhaa hänen miehensä ja tekee hänestä jalkavaimonsa. Jalaluddinin vaimo ja veljenpoika varoittavat häntä Alauddinin halusta ottaa valtaistuin; hän matkustaa Karaan tapaamaan Alauddinia ja lahjoittaa hänelle orjan, Malik Kafurin. Alauddinin käskystä Kafur murhaa Jalaluddinin ja ministerit ja hän julistaa itsensä uudeksi sulttaaniksi. Ajan myötä Alauddin ja Kafur tulevat hyvin läheisiksi, ja Kafurista tulee Alauddinin armeijan kenraali.

Padmavati matkustaa Mewariin Ratan Singhin kanssa, ja kuninkaallinen pappi Raghav Chetan siunaa hänet. Kun Chetan on karkotettu todistettuaan läheistä hetkeä Ratanin ja Padmavatin välillä, hän matkustaa Delhiin ja kertoo Alauddinille Padmavatin kauneudesta. Alauddin, jota viehättää kaikki poikkeuksellinen, kutsuu rajputit Delhiin, mutta hänen kutsunsa hylätään. Raivoissaan hän piirittää Ratan Singhin pääkaupunkia Chittoria. Kuuden kuukauden epäonnistuneen piirityksen jälkeen Alauddin teeskentelee rauhaa holin takia ja saa tulla Chittoriin tapaamaan Ratan Singhiä. Hän pyytää päästä tapaamaan Padmavatia; Ratan Singh suostuu tähän pyyntöön, mutta vain hetkellisesti estäen Alauddinia näkemästä hänen kasvojaan. Lopulta Alauddinin piiritys onnistuu ja Ratan vangitaan.

Kuningatar Nagmatin vaatimuksesta Padmavati suostuu tapaamaan Alauddinin tietyin ehdoin: hän tapaa ensin Ratanin ja Chetan teloitetaan aiemmasta petoksestaan. Alauddin suostuu ja Padmavati matkustaa sitten Delhiin tapaamaan häntä. Sillä välin Alauddin selviää veljenpoikansa murhayrityksestä, vaikka hän on haavoittunut. Hän jäljittää veljenpoikansa ja tappaa hänet. Naisiksi naamioituneet rajputit aikovat väijyttää Khalji-sotilaat aamulla rukousaikaan. Padmavati, yhdessä Chittorin kenraalien, Goran ja Badalin kanssa, vapauttaa Ratan Singhin ja pakenee Mehrunisan avulla. Ratan kohtaa Alauddinin, joka kehottaa Ratania käyttämään tilaisuuden tappaa hänet heikentyneessä tilassaan. Ratan kuitenkin kieltäytyy tämän ollessa rajput-uskontunnustoa vastaan, koska he eivät hyökkää haavoittuneita vastaan. Rajput-väijytys etenee suunnitellusti, mutta Khaljin sotilaat ovat varuillaan ja torjuvat hyökkäyksen tappamalla hyökkäävät rajputit.

Alauddin vangitsee Mehrunisan rajputien auttamisesta ja marssii Chittoriin. Hän ja Ratan Singh osallistuvat kaksintaisteluun; Alauddin pudottaa miekkansa, mutta Ratan ei tapa häntä aseettomana; Kafur käyttää tilaisuuden haavoittaa Ratania kuolettavasti, kun tämä kääntää selkänsä. Tehdessään kuolemaa Ratan moittii Khalji-joukkoja taistelemisesta epärehellisesti. Khalji-armeija kukistaa rajputit ja valtaa Chittorin, mutta he eivät pysty vangitsemaan rajput-naisia, jotka tekevät jauharin (joukkoitsemurha polttamalla) Padmavatin johdolla.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Deepika Padukone  Padmavati  
 Shahid Kapoor  Ratan Singh  
 Ranveer Singh  Alauddin Khalji  
 Aditi Rao Hydari  Mehrunisa  
 Jim Sarbh  Malik Kafur  
 Raza Murad  Jalal-ud-din Khalji  
 Anupriya Goenka  Nagmati  
 Ujjwal Chopra  Gora Singh  

Soundtrack[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki sävellykset Sanjay Leela Bhansali.

NroNimiSanatLaulaja(t)Kesto
1.”Ghoomar”A. M. TurazShreya Ghoshal, Swaroop Khan4.42
2.”Ek Dil Ek Jaan”A. M. TurazShivam Pathak3.40
3.”Khalibali”A. M. TurazShivam Pathak, Shail Hada4.19
4.”Nainowale Ne”Siddharth-GarimaNeeti Mohan2.55
5.”Holi”TraditionalRicha Sharma, Shail Hada2.56
6.”Binte Dil”A. M. TurazArijit Singh3.12
21.44

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.