Paddy Considine

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paddy Considine
Considine vuonna 2023
Considine vuonna 2023
Henkilötiedot
Koko nimi Patrick George Considine
Syntynyt5. syyskuuta 1973 (ikä 50)
Burton upon Trent, Staffordshire
Näyttelijä
Aktiivisena 1999–
Merkittävät roolit Richard (Dead Man’s Shoes)
Viserys I Targaryen (House of the Dragon)
Palkinnot

BAFTA 2008, 2012

Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb
Elonet

Patrick George ”Paddy” Considine [konsidain] (s. 5. syyskuuta 1973 Burton upon Trent, Staffordshire, Englanti) on brittiläinen näyttelijä, muusikko ja elokuvaohjaaja, joka aloitti uransa vuosituhannen vaihteessa. Hän on usein esittänyt synkkiä ja moraalisesti haastavia rooleja.

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Considine syntyi Keski-Englannissa Staffordshiressa. Hän ryhtyi opiskelemaan näyttämötaidetta Burton Collegessa mutta ei suorittanut loppututkintoa. Opiskeluaikanaan hän tutustui Shane Meadowsiin, jonka kanssa hän on tehnyt usein yhteistyötä. Vuonna 1994 Considine siirtyi Brightonin yliopistoon opiskelemaan valokuvausta.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yliopistosta valmistumisen jälkeen Considine esiintyi Shane Meadowsin elokuvissa. Roolit toivat hänelle kuuluisuutta ja uusia työtilaisuuksia: Michael Winterbottomin 24 Hour Party People (2002) ja Jim Sheridanin In America (2003). Vuonna 2004 hänen roolinsa Meadowsin elokuvassa Dead Man’s Shoes sai Britanniassa Empire-lehden palkinnon vuoden parhaana näyttelijäsuorituksena. Cinderella Man (2005) ja Medusan sinetti (2007) kuuluivat hänen ensimmäisiin suuren budjetin elokuviinsa.

Näyttelijäntyön ohella Considine on myös käsikirjoittanut ja ohjannut elokuvia sekä esiintynyt musiikkivideoissa. Hänen ohjaamansa lyhytelokuva Dog Altogether (2007) sai lukuisia palkintoja; myös ensimmäinen pitkä näytelmäelokuva Tyrannosaur (2011) sai useita palkintoja. Vuonna 2017 hän ohjasi nyrkkeilydraaman Journeyman, jossa hän esitti pääosaa. Vuonna 2022 Considine esitti pääosaa fantasiasarjassa House of the Dragon.

Meadowsin kanssa Considine perusti rock-yhtyeen She Talks to Angels.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Considinen puoliso on Shelley Considine, ja perheessä on kolme lasta. Considinella on diagnosoitu aspergerin oireyhtymä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Paddy Considine: Knowing I have Asperger's is a relief telegraph.co.uk. Viitattu 22.6.2021.