Pöytään ja vuoteeseen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pöytään ja vuoteeseen
Como agua para chocolate
Alkuperäisteos
Kirjailija Laura Esquivel
Kieli espanja
Genre rakkausromaani[1]
Julkaistu 1989
Suomennos
Suomentaja Sanna Pernu
Kustantaja WSOY[1]
Julkaistu 1993[1]
Sivumäärä 215[1]
ISBN 951-018-590-6[2]
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Pöytään ja vuoteeseen (esp. Como agua para chocolate) on meksikolaisen kirjailija Laura Esquivelin kirjoittama romaani, joka julkaistiin tekijän kotimaassa vuonna 1989.[3] Se on rakkausromaani, jossa keskeisiä teemoja ovat ruoka ja ruoanlaitto.[4] Kirjan alkuperäinen nimi Como agua para chocolate tarkoittaa sananmukaisesti käännettynä ”Kuin suklaa suhteessa veteen”. Esquivel tarkoittaa sillä, että ellei saa sitä, jota rakastaa, on kuin joutuisi tyytymään suklaan sijasta veteen.lähde?

Kirja kertoo siitä, kuinka De la Garzan perheen kolmesta tyttärestä nuorin, Tita, joutuu huolehtimaan ikääntyvästä leskiäidistään. Tarina tuo mieleen Federico Garcia Lorcan näytelmän Bernarda Alban talo, jossa voimakastahtoinen äiti yrittää kahlita nuorimman sisaruksista kieltämällä tätä rakastamasta miestä, jonka hän haluaa naittaa toiselle sisarelle.lähde?

Romaani on käännetty 35 kielelle, ja se teki historiaa pysyttelemällä myyntilistojen kärjessä Yhdysvalloissa sekä englanniksi että espanjaksi. Kirjasta on tehty myös elokuvaversio Suklaata iholla. Elokuvan ohjasi Alfonso Arau, jonka kanssa Esquivel oli naimisissa.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Pöytään ja vuoteeseeen Kirjasampo. kirjastot.fi. Viitattu 26.3.2023.
  2. Pöytään ja vuoteeseen Helmet. Viitattu 26.3.2023.
  3. Laura Esquivel DonQuijote.org. Ideal Education Group S.L.. Viitattu 26.3.2023. (englanniksi)
  4. Majander, Antti: Maku saapuu sanataiteeseen Laura Esquivel tuntee rakkauden ja ruuan reseptit Helsingin Sanomat. 5.4.1993. Viitattu 8.7.2018.