Pähkähullujen paratiisi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pähkähullujen paratiisi
Mykkä leffa
Silent Movie
Ohjaaja Mel Brooks
Käsikirjoittaja Mel Brooks
Tuottaja Michael Hertzberg
Säveltäjä John Morris
Kuvaaja Paul Lohmann
Leikkaaja Stanford C. Allen
Pääosat Mel Brooks
Marty Feldman
Dom DeLuise
Bernadette Peters
Sid Caesar
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Crossbow Productions
Ensi-ilta 16. kesäkuuta 1976 (USA)
Kesto 88 min
Alkuperäiskieli mykkä
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Pähkähullujen paratiisi (Silent Movie; suomeksi joissain televisioesityksissä myös Mykkä leffa) on Mel Brooksin ohjaama ja käsikirjoittama yhdysvaltalainen komediaelokuva vuodelta 1976. Se on englanninkielisen nimensä mukaisesti mykkäelokuva, ja Brooks näyttelee pääosassa elokuvaohjaajaa, joka tekee mykkäelokuvaa. Useat kohtaukset parodioivat vanhojen mykkäkomedioiden slapstick-huumoria.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuvassa Iso Elokuvastudio on joutumassa pahan Hotkis ja Nielaus -yhtiön käsiin (joissakin käännöksissä yhtiön nimi Engulf and Devour on suomeksi “Ahma ja rohmu”). Mel Funn -niminen ohjaaja (Brooks) ilmoittaa Studiopomolle pelastavansa studion tekemällä mykkäelokuvan, mutta saadakseen sille suosiota hänen täytyy hankkia siihen Hollywoodin kuuluisimmat tähdet. Elokuvassa nähdäänkin useita aikansa kuuluisuuksia, kuten Paul Newman, Burt Reynolds, Liza Minnelli ja James Caan. Elokuvassa on monia yhteenottoja Hotkis ja Nielaus -yhtiön kanssa ja lopuksi taistellaan mykkäelokuvan filmikopiosta.

Ironisesti koko elokuvan ainoan vuorosanan lausuu ranskalainen pantomiimitaiteilija Marcel Marceau: hän sanoo ”Non!” (”ei”), kun Funn pyytää häntä elokuvaansa. Kyseessä oli Marceaun uran ainoa puherooli elokuvassa[1].

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Elokuvan päänäyttelijät Mel Brooks, Dom DeLuise ja Marty Feldman esittävät kaikki hahmoja, joilla on sama etunimi kuin heillä itsellään. Muut tähtinäyttelijät esittävät itseään.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.