Ozin kapinalliset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ozin kapinalliset
The Wonderful Wizard of Oz
Marvelous land of oz.jpg
Alkuperäisteos
Kirjailija L. Frank Baum
Kieli englanti
Genre lastenkirjallisuus
Julkaistu 1904
Suomennos
Suomentaja Veera Saarelainen
Kuvittaja Petri Hiltunen
Kansitaiteilija Kati Närhi
Kustantaja WS Bookwell Oy
Julkaistu 2002
Sivumäärä 196
ISBN 951-884-344-9
Edeltävä Ihmemaa Oz
Seuraava Ozin prinsessa
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta
Wikiaineisto
Wikiaineistoon on tallennettu tekstiä aiheesta:

Ozin kapinalliset (engl. The Marvelous Land of Oz, 1904), joka on aikaisemmin suomennettu myös nimellä Ozin maa (1978), on L. Frank Baumin kirjoittama lastenkirja. Se on toinen Baumin Ihmemaa Ozista alkaneiden, Oz-maahan sijoittuvien kirjojen sarjassa. Kirja kertoo Tip-nimisen pojan seikkailuista Oz-maassa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tippetarius, jota kutsutaan Tipiksi, on Mombi-nimisen noidan kotonaan Ozin Pohjoisen maassa kasvattama poika. Mombi teettää pojalla paljon kotitöitä, eikä Tip pidä holhoojastaan. Eräänä päivänä noidan ollessa asioilla Tip veistää kurpitsasta leveästi hymyilevän pään. Lopputuloksesta tyytyväisenä hän päättää tehdä sen avulla noidalle kepposen: Tip rakentaa päälle puusta vartalon, pukee sen ja asettaa sitten Jaakko Kurpitsapääksi nimeämänsä tekeleen tienmutkaan, jotta noita säikähtäisi sitä palatessaan.

Noita on hankkinut matkallaan taikajauhetta, joka herättää elottomat asiat henkiin. Huomattuaan Tipin kepposteluyrityksen hän päättää testata jauhetta sen avulla, ja niin Jaakko Kurpitsapää herää eloon. Kotona Mombi kertoo Tipille aikovansa teettää kotityöt jatkossa Jaakolla, ja että rangaistukseksi kepposesta hän aikoo muuttaa Tipin marmoripatsaaksi seuraavana aamuna. Yöllä Tip kuitenkin karkaa kotoa yhdessä Jaakko Kurpitsapään kanssa. He suuntaavat kohti etelää ja Ozin keskipisteessä sijaitsevaa Smaragdikaupunkia.

Kapina-armeija[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tip on lähtiessään varastanut noidalta elämänjauheen, ja kokeilee sitä sahapukkiin. Sahapukki herää henkiin, joten Tip istuutuu Jaakon kanssa sen selkään ja he jatkavat matkaa ratsain. Kun Sahapukki kiihdyttää raviin, Tip putoaa sen selästä, eikä ratsua pysäytä mikään ennen Smaragdikaupungin porttia. Portilta Jaakko viedään kaupungin hallitsijan, Pelättimen puheille. Sillä välin matkasta jäänyt Tip kohtaa kenraali Jinjuriksi kutsutun tytön, joka johtaa tyttöjen armeijaa. Tytöt ovat päättäneet vallata Smaragdikaupungin, koska heidän mielestään miehet ovat hallinneet sitä tarpeeksi kauan, ja koska tytöt haluavat päästä käsiksi Smaragdikaupungin jalokiviin.

Tytöt valloittavat kaupungin helposti, sillä sitä puolustaa vain yhden miehen armeija. Tyttöjen mukana tullut Tip livahtaa Pelättimen valtaistuinsaliin. Yhdessä Pelättimen ja Jaakon kanssa he ratsastavat sahapukilla ulos valtaistuinsalista ja kaupungin portista. He suuntaavat Pelättimen vanhan ystävän, Lännen maata hallitsevan Peltimetsurin luo. Siellä Peltimetsuri liittyy heidän joukkoonsa, ja he palaavat Smaragdikaupunkiin vallatakseen sen takaisin. Smaragdikaupungissa Pelättimen takin sisään piiloutuneiden hiirten avulla tytöt pelotellaan pois linnasta, mutta sen jälkeen seurue on taas piirityksen vankina.

Prinsessa Ozma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tip käyttää jäljellä olevan elämänjauheen siivekkään kyhäelmän, Raakkineen henkiinherättämiseen. Sen kyydissä hän matkakumppaneineen lentää Etelän maahan kysymään neuvoa sitä hallitsevalta, hyvältä Glinda-noidalta. Glinda kertoo, että Smaragdikaupungin ja Oz-maan hallinta kuuluu perintöoikeudella Ozma-nimiselle prinsessalle, jonka vanha Mombi on kätkenyt Ozin velhon noustessa valtaan.

Glindan armeija marssii Smaragdikaupungin porteille, ja Glinda vaatii Mombin puheilleen. Mombi muuttaa itsensä ruusuksi, mutta Peltimetsuri poimii sen ja Glinda huomaa huijauksen. Kuulusteltaessa Mombi kertoo muuttaneensa Ozman pojaksi, jonka sitten kasvatti — Ozma on siis Tip. Tip vastustelee aluksi ajatusta tyttönä olemisesta, mutta suostuu lopulta siihen, että taika puretaan, ja hänestä tulee jälleen prinsessa Ozma.

Raakkineen avulla Jinjur vangitaan, ja tästä kuultuaan Kapina-armeija antautuu. Ozmasta tulee Smaragdikaupungin kuningatar ja Ozin hallitsija.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Baum, L. Frank: Ozin kapinalliset. (The marvelous land of Oz, 1904.) Ihmemaa Oz 2. Suomentanut Veera Saarelainen. Kuvittanut Petri Hiltunen. Helsinki: Art House, 2002. ISBN 951-884-344-9.