Otapunamangrove

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Otapunamangrove
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Malpighiales
Heimo: Mangrovepuukasvit Rhizophoraceae
Tribus: Rhizophoreae
Suku: Punamangrovet Rhizophora
Laji: mucronata
Kaksiosainen nimi

Rhizophora mucronata
Lam.

Katso myös

  Otapunamangrove Wikispeciesissä
  Otapunamangrove Commonsissa

Otapunamangroven kukka

Otapunamangrove (Rhizophora mucronata) on mangrovepuukasvien (Rhizophoraceae) heimoon, punamangroveiden (Rhizophora) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on ainavihanta puu, joka voi kasvaa korkeimmillaan 27 metriä korkeaksi. Runko voi kasvaa halkaisijaltaan 50–70 cm paksuksi. Otapunamangrove on hidaskasvuinen sekä runsasoksainen puu, joka kasvattaa tyvelleen runsaasti pönkkäjuuria.

Elinympäristö ja levinneisyys

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Otapunamangrovea kasvaa luonnossa merten rannikoilla eteläisestä Afrikasta Kaakkois-Aasiaan ulottuvalla alueella, Indonesiassa, Filippiineillä, Australiassa sekä eteläisen Tyynenmeren saarilla. Lajia tavataan eroosiorannoilla, marskimailla, estuaareissa sekä korkean vuoroveden aikaan veteen peittyvillä rannoilla.

Otapunamangroven hedelmiä käytetään toisinaan ravintona. Ennen syömistä hedelmät tulee keittää sekä lisätä niihin puutuhkaa kitkerän maun lieventämiseksi. Otapunamangroven kuori on paikallisesti tärkeä tanniinien lähde. Tanniineja on käytetty nahan parkitsemiseen sekä kalastajien köysien ja verkkojen parkitsemiseen ja värjäämiseen. Lajin puuainesta käytetään jonkin verran rakentamiseen sekä polttopuuna.

Otapunamangrove on kostean tropiikin ja subtropiikin puulaji. Se kasvaa parhaiten alueilla, joiden päivälämpötilat ovat vuoden ympäri 20°C–28°C ja vuotuinen sadanta 1500–2500 mm. Laji selviää kuitenkin alueilla, joiden päivälämpötilat vaihtelevat 15°C–32°C ja vuotuinen sadanta on 1000–3000 mm. Laji on hidaskasvuinen ja esimerkiksi Malesiassa Malakan niemimaalla puun rungon kasvaminen 19 cm paksuksi kestää 35–40 vuotta.

  1. Duke, N., Kathiresan, K., Salmo III, S.G., Fernando, E.S., Peras, J.R., Sukardjo, S. & Miyagi, T.: Rhizophora mucronata IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. 2010. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 25.8.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]