Otakilokit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Otakilokit
Salsola oppositifolia
Salsola oppositifolia
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Caryophyllales
Heimo: Revonhäntäkasvit Amaranthaceae
Alaheimo: Salsoloideae
Suku: Otakilokit Salsola
L.
Synonyymit
  • Kali Mill.
Katso myös

  Otakilokit Wikispeciesissä
  Otakilokit Commonsissa

Otakilokit (Salsola, syn. Kali) on revonhäntäkasvien (Amaranthaceae) heimoon kuuluva kasvisuku. Sukuun kuuluu noin 175 lajia, joiden lisäksi monien muiden sukuun lajeiksi kuvattujen taksonien taksonominen status on nykyisin epäselvä.[1]tarkistettava

Otakilokit ovat yksivuotisia kasveja, joiden varret ovat haaroittuneet runsaasti. Otakilokkien lehdet ovat möyheitä sekä pyöreitä ja niiden kärjissä on selkeä ota. Kukat sijaitsevat lehtihangoissa yksittäin tai muutaman kukan rykelminä. Kukkien kehä on viisilukuinen ja emit ovat kaksi- tai kolmeluottisia.[2] Otakilokit ovat tyypillisiä arokierijöitä.

Suomessa on tavattu meriotakilokkia (Salsola kali, syn. Kali turgidum), tähkäotakilokkia (Salsola collina, syn. Kali collinum) sekä idänotakilokkia (Salsola tragus, syn. Kali tragus).[3]

  1. The Plant List (Salsola) The Plant List. 2013. Viitattu 2.8.2017. (englanniksi)
  2. Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Sodaörter (Salsola) Den virtuella floran. 1997. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 2.8.2017. (ruotsiksi)
  3. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Otakilokit (Kali) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 2.8.2017.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]